Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. December 27. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu

Megtört a jég, Budapestre jön a szlovák államfő

Megtört a jég, Budapestre jön a szlovák államfő

Ivan Gasparovic államfő 2013-ban először Magyarországra látogat, Áder János magyar köztársasági elnök meghívására. Gasparovic hivatali ideje alatt, azaz 9 éve még sosem járt kétoldalú találkozón Budapesten.

A szlovákiai portálok a szlovák állami hírügynökségre hivatkozva februárra teszik Ivan Gasparovic látogatásának időpontját, a vizit alkalmával vélhetően kényesebb természetű kérdések is előkerülnek majd, főként magyar oldalról. Orbán Viktor miniszterelnök már többször jelezte, az idei udvariaskodásokat követően jövőre a megoldatlan kérdéseket is előveszik majd, amelyek terhelik a két ország viszonyát. Ilyen például a magyar kettős állampolgárság, illetve a szlovák reakcióként elfogadott állampolgársági törvény ügye, melynek alapján már szlovák állampolgárok százai veszítették el állampolgárságukat amiatt, mert kérvényezték egy másik ország állampolgárságát. Gasparovic most azt nyilatkozta, hogy az ügy „rossz vért szül”, és az egészet a történészekre kellene hagyni.

A szlovák elnök korábban olyan kijelentésekkel borzolta a kedélyeket, melyek szerint például Szlovákiában csak 300 ezer magyar nemzetiségű ember él, amivel burkoltan arra célzott, hogy a romák tömegesen vallják magukat magyarnak; Esterházy János pedig fasiszta volt.

A még nyitott kérdésekben – például a kettős állampolgárság ügyében – korábban egyeztetés kezdődött, a külügyminiszteri megbízottak tanácskoztak róla – vélekedett Németh Zsolt államtitkár. Az állampolgársági törvényről szólva Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár fogalmazott úgy évértékelőjében, hogy „a szlovák fél számára is egyre inkább világos lesz, milyen visszás helyzet alakult ki a jogszabály következtében. Mindazonáltal szerinte továbbra is a nyelvtörvény jelenti a fő problémát. A kettős állampolgársággal kapcsolatban Szlovákiával kialakult vitáról szólva Zákonyi Botond, a Magyar Külügyi Intézet igazgatója úgy nyilatkozott: egyelőre nem világosak a pozsonyi kormány szándékai. Az igazgató annak a reményének adott hangot, hogy kétoldalú tárgyalásokon sikerül elmozdulást elérni.

Címkék: államfő, szlovákia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni