Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. Június 10. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: mti

Megtorpant a balatoni ingatlanpiac, de az árak tovább emelkednek

Megtorpant a balatoni ingatlanpiac, de az árak tovább emelkednek

A Balatonnál is megtorpant az ingatlanpiac az elmúlt hónapokban, többek közt az ukrán háború, a választások és a drágulás miatt, az árak ugyanakkor tovább emelkednek

- közölte a Balla Ingatlan csütörtökön MTI-vel saját adatai alapján. Krausz Gábor, az ingatlanközvetítő siófoki irodájának szakmai vezetője a közlemény szerint kifejtette, a balatoni ingatlanpiacot most alapvetően a parti vagy part-közeli társasházak piaca határozza meg. Ebben a kategóriában az árak még mindig emelkednek.

A vevők elbizonytalanodását mutatja, hogy több alternatívát, olcsóbb ingatlanokat keresnek, akár a Balatontól 15-20 kilométeres távolságra található kisebb falvakban. Ennek hatására a falusi telkek és családi házak ára is emelkedésnek indult.

A keresett és jól árazott ingatlanok gyakorlatilag alku nélkül cserélnek gazdát, de kissé nőtt az eladáshoz szükséges idő. A kisebb, jó állapotú, vidéki családi házak, a használt partmenti lakások, valamint a nyaralóövezetek kisebb ingatlanjai hamar gazdát cserélnek, más kategóriákban azonban még reális ár esetében is akár hat hónapra nyúlhat az értékesítési idő - tette hozzá.

Az újépítésű ingatlanok körében is érzékelhető a magas árak miatti megtorpanás. Siófokon például az induló négyzetméterárak a partmenti, újépítésű lakásoknál 1,3-2,2 millió forint között alakulnak - jegyezte meg Krausz Gábor.

A Balla Ingatlan szerint hosszú távon még mindig kedvező befektetés egy balatoni ingatlan, annál is inkább, mert a bérleti piacon erős kereslet alakult ki, alig találni egy évre bérbe vehető ingatlant. Nincs igazán 150-200 ezer forint alatt hosszú távra kivehető lakás, kiadó házakból pedig még ilyen kínálat sincs, mivel mindenki nyaraltat - jelezték.

A Balla Ingatlan szakértője szerint rövidtávon arra lehet számítani, hogy az újépítésű ingatlanok nem lesznek olcsóbbak, az pedig kérdéses, hogy ilyen árak mellett hány új fejlesztés, építkezés indul. Várható a parttól távolabb fekvő ingatlanok további drágulása, a partközeli ingatlanok ára viszont már a csúcson, vagy annak közelében járhat - áll a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.