Városlista
2021. október 18, hétfő - Lukács

Hírek

2019. November 28. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti/Fotók: MTI/Koszticsák Szilárd

Megszavazták az atlétikai világbajnokság megrendezését a fővárosban

Megszavazták az atlétikai világbajnokság megrendezését a fővárosban

Megszavazta a 2023-as atlétikai világbajnokság budapesti megrendezését szerdán a Fővárosi Közgyűlés.

A képviselők 31 igen szavazattal, egyhangúlag döntöttek arról, hogy a Karácsony Gergely főpolgármester által már ismertetett feltételek megvalósítása esetén támogatják a világbajnokság fővárosi megrendezését.

A Ferencváros déli összekötő vasúti híd pesti hídfőjének déli oldalán megvalósuló atlétikai világverseny lebonyolítására alkalmas stadion helyett a lakossági tömegsportigények kielégítésére is alkalmas és kulturális események befogadására is képes rekreációs célú közpark részeként épülne meg a világbajnokság megrendezésére is alkalmas atlétikai központ.

A feltételek között van az is, hogy az Egészséges Budapest Programban a kormány legalább 50 milliárd forintot fordítson a kerületi önkormányzatok egészségügyi alap- és szakellátási fejlesztéseinek támogatására; a budapesti nagyerdő első fázisaként a Déli Városkapu Fejlesztési Programban valósuljon meg legalább 100 hektárnyi minőségi zöldfelület, illetve a területen ne épüljön más olyan sportlétesítmény, amely elsősorban az élsport igényeit szolgálja, és történjen meg a korábbi természetkárosítás helyreállítása érdekében a Ráckevei-Duna-ág revitalizációja és mederkotrása; a kormány teljesítse a fővárosi közlekedés fejlesztésére vonatkozó, a fővárosi önkormányzattal létrejött megállapodásokban vállalt kötelezettségeit; induljon el a Budapest Diákváros Program, és kezdődjön meg a lakosság által nem használható, elhanyagolt barnamezős területek revitalizációja; valósuljanak meg a ferencvárosi önkormányzat beruházással kapcsolatos fejlesztési igényei is.

A közgyűlés az elfogadott határozatában azt is kimondta, hogy szükségesnek tartja az általa szabott szempontok megjelenítését nyilvános kormányhatározatban még ebben az évben.

A képviselők felhatalmazták a főpolgármestert, hogy a világbajnokság megrendezésével összefüggő beruházásokkal kapcsolatban folytasson tárgyalásokat a fővárosi közfejlesztési tanácsban a kormánnyal, és ennek eredményéről tájékoztassa majd a közgyűlést.

Karácsony Gergely a javaslat vitájának elején jó lépésnek nevezte, hogy a ferencvárosi képviselő-testület által megfogalmazott feltételek kormányhatározatba kerültek, de - mint mondta - ez csak az első lépés.

Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) ismertette a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesületének levelét, amelyben a világbajnokság megrendezésének támogatását kérték a képviselőktől, majd közölte: módosító javaslatot nyújtanak be az előterjesztéshez, amelyben azt is kezdeményezték, hogy a kormány egészségügyi fejlesztésekre fordítandó 50 milliárdhoz a főváros ugyanekkora összeggel járuljon hozzá. A módosító javaslatot végül nem támogatta a testület.

Karácsony Gergely erre reagálva azt mondta: a módosító javaslatot nem tudja támogatni, hiszen a kedvezményezettek a kerületi önkormányzatok, és az ő véleményüket még nem ismeri. A közgyűlés nem magának, hanem a kerületeknek kéri a pénzt - erősítette meg.

Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP) csepeli polgármester azt mondta: a két leginkább érintett kerület támogatja a beruházást, az elvi felhatalmazás is rendelkezésre áll, és a kormány azonnal be is fogadta a javaslataikat. Csepel és Ferencváros által megfogalmazott célok, a főpolgármester céljai egyebesnek a kormány céljaival. A polgármester mindezért támogatásra ajánlotta a javaslatot.

A közgyűlési többség ugyanakkor nem támogatta azt a módosító javaslatot, amelyet a Fidesz-KDNP nyújtott be a sajtóban budai szuperkórházként ismert Dél-Budai Cemntrumkórház (DBC) eredeti tervek szerinti megvalósítása érdekében. A testület ehelyett először egy olyan ellenzéki javaslatot fogadott el, amely az erre szánt forrásokat a Szent Imre és a Szent János kórházakhoz irányította volna át, azonban később Horváth Csaba (MSZP) bejelentette, visszavonják az erre vonatkozó indítványukat, így a megismételt szavazáson az eredeti javaslatot hagyták jóvá, amely nem tér ki a szuperkórház sorsára.

Soproni Tamás (Momentum) VI. kerületi polgármester kijelentette: az ellenzéki többségű főváros sikerrel éri, el, hogy Budapest többet kapjon. "Mi egészséges, átlátható és a zöldebb Budapestben hiszünk" - tette hozzá. Azt hangoztatta, semmilyen trükközést nem fogadnak el a kormánytól, ha nem teljesíti a feltételek, akkor az utcán, népszavazással akadályozzák meg a "pénzszórást".

Baranyi Krisztina, a IX. kerület független polgármestere megjegyezte, a ferencvárosi feltételek az egyharmadát teszik ki a fővárosiaknak.

Horváth Csaba (MSZP) zuglói polgármester azt hangsúlyozta: nem a stadionépítést támogatják, hanem bizonyos feltételekkel az atlétikai világbajnokság megrendezését. Az egyik ilyen feltétel az, hogy az egészségügy fejlesztésének meg kell előznie "a stadionépítési lázat" - jelentette ki.

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes szégyenletesnek nevezte, hogy a világbajnokság megrendezése érdekében "gyerekeket vezényeltek tüntetni" szerda reggel a Városháza elé.

Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), a XII. kerület polgármestere azt mondta, nyugodt szívvel meg tudja szavazni az előterjesztést.

Karácsony Gergely zárszavában azt mondta, jó kompromisszumot szeretnének a kérdésben, amelyben nemcsak a sportolókat, de azokat a választókat is meg kell hallgatni, akik szerint az elmúlt időszakban túl sokat költöttek élsportra és túl keveset az egészségügyre.

A főpolgármester elismerően beszélt a kormányról, amiért úgy döntött, a Fővárosi Közgyűlés álláspontját tekinti irányadónak a témában. Megjegyezte ugyanakkor, fontosnak tartaná, hogy a kabinet írásban is újra megerősítse azokat a vállalásokat, amelyeket korábban elődjének, Tarlós Istvánnak tett. Úgy fogalmazott, még ha szkeptikusak is a jövőt illetően, adnak egy esélyt kormánnyal történő együttműködésnek.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 17. 18:09, vasárnap | Belföld

Egy rakás csempészcigivel bukott le

Több mint 18 millió forint értékű csempészett cigarettát szállított, a szabolcsi rendőrök elfogták.

2021. Október 17. 14:08, vasárnap | Belföld

Minden, 2021-ben családi kedvezményre jogosult gyermekes szülőnek jár az adó-visszatérítés

Minden, 2021-ben családi kedvezményre jogosult gyermekes szülőnek jár az adó-visszatérítés.

2021. Október 17. 13:07, vasárnap | Belföld

Már több mint 50 ezer család igényelt otthonfelújítási támogatást

Több mint 50 ezer család igényelt már otthonfelújítási támogatást összesen mintegy 65 milliárd forint értékben - mondta a közösségi oldalán szombaton közzétett videójában Novák Katalin.

2021. Október 17. 11:04, vasárnap | Belföld

Csaknem 800 ezer antigén gyorstesztet kapnak a háziorvosok

Közel 800 ezer antigén gyorstesztet kapnak a háziorvosok a koronavírus-gyanús betegek tesztelésére - olvasható a koronavirus.gov.hu kormányzati portálon.