Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Október 29. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Megrohanták a Frankfurti Tőzsdét a magyar kisbefektetők

Megrohanták a Frankfurti Tőzsdét a magyar kisbefektetők

A magyar kisbefektetők sosem látott mértékű havi aktivitást generáltak a Frankfurti Tőzsde parkettjén a KBC Equitasnál. A jelenségben a cég szerint három dolog játszik közre. Egyrészt a csökkenő hazai kamatkörnyezet miatt az értékpapírok - ezen belül is a külföldi értékpapírok - iránt egyre nagyobb itthon a kereslet. Másrészt a német tőzsde elképesztően jól teljesít, a DAX index pénteken a bűvös 9 000 pontos szint fölé is emelkedett. Harmadrészt pedig a vállalkozó kedvet nagyban segítik az olyan időszaki akciók, mint amit a KBC Equitas októberre meghirdetett.

Erős ütemben rendeződik át a lakosság megtakarítása. A legfrissebb jegybanki statisztika szerint idén nyolc hónap alatt 1080 milliárd forinttal nőtt az értékpapírokba fektetett összeg, amely augusztus végén 24 százalékkal haladta meg a 2013. január elsejei értéket. Mivel a folyamatot az alacsony kamatszint és a kamatbevételt sújtó adóváltozások fűtik, ezért a lakossági pénzek elsősorban a kedvezőbb szabályozású magyar állampapírokba, valamint a jobb hozamlehetőségekkel kecsegtető befektetési alapokba áramlanak. Az alapok után – a KBC Equitas idei online kutatása szerint – rögtön a részvények következnek a pénzügyileg képzettebb megtakarító ;k lehetséges befektetési célpontjai között, s ugyanez a réteg 80 százalékban nyitott a külföldi értékpapírok irányába is.

A KBC Equitas tapasztalatai szerint az internetes kereskedési rendszereken tőzsdézők körében is mind népszerűbbek a külföldi piacok. „Tavalyi felmérésünk szerint tízből hárman már kipróbálták magukat külföldi részvénypiacokon, s ez az arány folyamatosan nő, többek között a kedvező díjakkal támogatott időszakos kereskedési kampányok hatására” – mondta Takács Szabolcs, a KBC Equitas üzletfejlesztési igazgatója. Az időlegesen 4 dolláros fix áron biztosított kereskedési lehetőség hatására például augusztusban csaknem megduplázódott a magyar kisbefektetők New York-i tőzsdén lebonyolított forgalma az előző hónaphoz képest.

A kedvezményes kereskedési lehetőség hatására több tucat ügyfél először lépett ki külföldi piacokra, s a külföldi részvények növekvő vonzerejéről árulkodik az is, hogy a nyári uborkaszezon ellenére a kampány által generált forgalom jelentősen felülmúlta azt, amit az előző év őszén tartott ugyanilyen akcióban ért el a cég.

A magyar részvénybefektetők tömege számára mindig is a Budapesti Értéktőzsde lesz a legfontosabb, de hónapról hónapra bebizonyosodik, hogy rengetegen keresik már a külföldi befektetési lehetőségeket is. „Októberben a megelőző 12 havi átlaghoz képest körülbelül háromszorozódott a forgalmunk a Frankfurti Tőzsde Xetra parkettjén és ebben nem csak az játszott közre, hogy most akciós áron adjuk ezeket a tranzakciókat. Az is fontos a befektetőknek, hogy a német tőzsdeindex szintre napról napra újabb csúcsokat dönt. Pénteken például a bűvös 9 000 pontos szint felett járt, ennek is köszönhető a sosem látott mértékű érdeklődés” – mondta Takács Szabolcs, majd hozzátette, hogy a frankfurti Xetrán bonyolított forgalomnak az is jót tesz, hogy hamarosan a Budapesti Értéktőzsde is ezt a kereskedési rendszert vezeti be, amiből kifolyólag a magyar befektetők közül is egyre többen ismerik a nevet. A menedzser szerint a befektetési célpontok kiválasztását segítették az ügyfelekhez eljuttatott elemzéseik is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.