Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2011. Október 27. 11:58, csütörtök | Helyi sport
Forrás: infoCegléd

Megnyílhat az olimpia kapuja Ungvári előtt

Megnyílhat az olimpia kapuja Ungvári előtt

Ungvári Attila előtt is megnyílhat az ötkarikás olimpiai játékok kapuja.

Látszólagos csend uralkodik a nyáron nagy „médiaport” kavart Ungvári Attila dopping ügye körül. A még júniusban két évre eltiltott sportoló és ügyvédje elkeseredett hadjáratott indítottak igazuk védelmében. Az azonnali összefogás, a pereskedés és a nagy összegű nyomravezetői díj azonban eddig még nem hozta meg a várt sikert.

A NOB határozatának értelmében Ungvári Attila nem vehetne részt a soron következő Londoni olimpián sem
, ami különösen nagy szívfájdalma a 22 éves Európa-bajnok ceglédi sportolónak.

Egy most hozott határozat értelmében azonban mégis felcsillanhat az olimpiára való kijutás reménye Attila, és több eltiltott magyar sportoló előtt is.

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) október 6-án érvénytelennek nyilvánította azt az úgynevezett hat hónapos olimpiai szabályt, miszerint a doppingvétség miatt fél évnél hosszabb időre eltiltott sportolókat automatikusan kizárták a következő játékokról. A NOB elfogadta a döntést.

A most hozott határozat fontos mentőövet jelent minden eltiltott sportolónak.

Az érvénytelenített NOB-szabálynak van több magyar érintettje is, mint a birkózó világbajnok Kiss Balázs, akit doppingvétség miatt március 18-án 1 évre tiltottak el. Az Eb-bronzérmes cselgáncsozó Ungvári Attilát idén júniusban két évre tiltotta el a sportág nemzetközi szövetsége, mert szervezetében tiltott szert találtak. Szepesi Nikolett Európa-bajnoki bronzérmes hátúszó azért hagyta abba másodszor is - idén januárban az úszást, mert első visszavonulását követően nem jelezte visszatérését, s emiatt egyéves eltiltást kapott. A most hozott határozat fontos mentőövet jelent minden eltiltott sportolónak.

A határozat érvénytelenítésének indoklásaként a CAS elmondta: a szabály „érvénytelen és alkalmazhatatlan”, mivel kétszer büntet, és nincs összhangban a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség irányelveivel. Azt szerették volna elkerülni, hogy az olimpiai játékok előtt egymást érjék majd a bírósági ügyek.
A korábbi szabályt arra alapozták, hogy a NOB-nak joga van/legyen eldönteni, hogy ki és milyen feltételekkel nevezhessen a játékokra.

Christophe De Kepper főigazgató a közös beadvánnyal kapcsolatban még áprilisban jelezte, a NOB tartja majd magát a CAS határozatához. A döntés után a NOB tartotta magát az ígérethez, miután rövid közleményben tudatta, hogy "csalódottsága" ellenére "teljes mértékben elfogadja" a CAS-határozatát.

hír forrás: origo.hu

Címkék: ungvári attila

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 12:02, kedd | Helyi sport

Bajnoki elődöntős a Ceglédi KE

2024. Április 16. 11:46, kedd | Helyi sport

Döntetlen a Tata ellen

2024. Április 02. 16:50, kedd | Helyi sport

Győzelem a playout-ban

2024. Március 18. 11:29, hétfő | Helyi sport

Két verseny, két bronzérem