Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Augusztus 23. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Megkapta engedélyét az első trafikos kassza - indulhat az adatszolgáltatás

Megkapta engedélyét az első trafikos kassza - indulhat az adatszolgáltatás

Megkezdte a trafikrendszerek minősítését a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vizsgálati központja abból a szempontból, megfelelően vezetik-e és küldik-e be a dohánytermékek nyilvántartását a trafikrendszerek. A jelenleg érvényes rendelet alapján a trafikosoknak szeptember 1-től kell adatot szolgáltatni az NDN által minősített rendszerekből. Elsőként a Laurel megoldása szerezte meg a tanúsítványt.

Az NDN csupán a dohánytermékekről kér adatokat, a trafikokban kínált többi árucikkről nem kötelező tételes nyilvántartást beküldeni. A Laurel megoldása az adatbiztonság érdekében ezeket a termékeket kiszűri az adattovábbításból - hívta fel a figyelmet a Laurel Cégcsoport tulajdonos-ügyvezetője.

Az NDN a kiskereskedelmi rendszerek tanúsítását hivatalos minősítési központjában végzi. A sikeresen megfelelt kiskereskedelmi rendszerek és gyártóik tanúsítványt kapnak, amely igazolja, hogy megfelelően kapcsolódnak a központi rendszerhez. Minősítést szerezhet minden olyan pénztárgépgyártó és terméke, amely képes arra, hogy napra pontos készletnyilvántartást vezessen, és megoldása alkalmas arra, hogy az illetékes szervekhez az adatokat legalább napi rendszerességgel továbbítsa.

Érdemes a trafikosoknak figyelemmel kísérni az NDN honlapját, mert a szervezet folyamatosan közzéteszi a minősített gyártók és kasszarendszerek listáját.

A trafikosoknak az adatközlés szeptember 1-től naponta kötelező

A dohánytermék-kiskereskedőknek kormányrendeletben meghatározott formában kell teljesíteniük a készletükről és forgalmukról a törvényben meghatározott nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségüket. Az adatszolgáltatást minősített rendszeren keresztül, naponta legalább egyszer kell majd elektronikus úton elküldeniük az NDN Zrt.-nek.

A nyilvántartás és adatszolgáltatás szeptember 1-jétől kötelező a következő termékekre: cigaretta, szivar, szivarka, cigarettadohány, pipadohány, bármely olyan egyéb termék, amelyet dohányzás céljából gyártanak.

Az NDN a hozzá beérkezett adatokat kezeli, feldolgozza, azokból elemzést, összesítést készít. Szükség szerint továbbítja azokat a vámhatósághoz, illetve ellenőrzi a koncessziós szerződés rendelkezéseinek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.