Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Január 31. 13:42, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Meghirdették a gyász és a harag napját

Meghirdették a gyász és a harag napját

A legjelentősebb szíriai ellenzéki szervezet, a Szíriai Nemzeti Tanács kedden meghirdette a gyász és a harag napját, miután a közel-keleti országban a napokban jelentősen megemelkedett az erőszakcselekmények száma.

Az SZNT szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjének erőszakszervei fokozták a megtorlást. A tanács nehezményezte, hogy a nemzetközi közösség nem tesz sürgős lépéseket a civilek megvédése érdekében. A külföld megosztottságából Aszad rendszere húz hasznot – hangoztatta a szíriai ellenzéki szervezet.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (SOHR, francia rövidítésben: ODSH) keddi összesítése szerint hétfőn csaknem százan haltak meg a Szíria több térségében folytatódó erőszakcselekményekben, az áldozatok több mint fele – ötvenöt – civil volt.

A londoni székhelyű szervezet beszámolója szerint negyven polgári áldozat Homszban és környékén vesztette életét. Civilek haláláról érkeztek hírek Deraából (9), Damaszkusz egyik elővárosából (5) és Idlíbből (1) is. Ugyancsak az erőszak áldozatává vált tíz dezertált katona, a biztonsági erők hat tagja és a reguláris hadsereg huszonöt katonája. Péntek óta mintegy 300 ember halt meg az erőszakhullámban – mutatott rá a jogvédő szervezet.

Hétfőn a damaszkuszi külügyminisztérium közleményben jelentette ki, hogy Szíria továbbra is megvédi magát a terrorizmussal szemben. A tárca egyben élesen bírálta az Egyesült Államokat és a Nyugatot, mert véleménye szerint a káosz szítására törekednek.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden ülést tart, amelyen napirendre kerül a szíriai helyzet: francia diplomáciai források szerint a BT 15 tagja közül legalább 10 támogatja az Arab Liga politikai átmenetet célzó határozattervezetét, amely felszólította Aszadot, hogy adja át hatalmát alelnökének egy nemzeti egységkormány felállítása céljából, majd tartsanak előre hozott parlamenti és elnökválasztást.

A BT a vétójoggal rendelkező Kína és Oroszország ellenkezése miatt egyelőre nem tudott a damaszkuszi rendszert elítélő és sújtó határozatot hozni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.