Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. Április 08. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: koronavirus.gov.hu

Meghaladta a 15 ezret a hatósági házi karanténban lévők száma

Meghaladta a 15 ezret a hatósági házi karanténban lévők száma

Meghaladta a 15 ezret a hatósági házi karanténban lévők száma. Magyarország minden területén van karantén, a legtöbb a fővárosban és Pest megyében

- közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a keddi online sajtótájékoztatón. Kiss Róbert elmondta: készletfelméréseik alapján kedden kilenc kórházba szállítanak egyéni védőfelszereléseket, köztük sebészeti és speciális orvosi maszkokat, védőruhát, arcvédő pajzsokat, védőszemüvegeket.

Közölte: a hatósági házi karanténban lévők negyede Budapesten és Pest megyében van.

Ismertette: jelentős forrásokat különített el a kormány a járvány elleni védekezésre, a védekezési alapba 663 milliárd forint értékű kezdő pénzügyi keretet különítettek el, emellett létrejött az Európai Unióból érkező járvány elleni támogatások alapja is.

A kórházparancsnokok továbbra is ellátják a kijelölt 108 kórházban feladataikat. Készletfelméréseik alapján kedden kilenc kórházba szállítanak egyéni védőfelszereléseket, köztük sebészeti és speciális orvosi maszkokat, védőruhát, arcvédő pajzsokat, védőszemüvegeket. A kiszállításban a Waberers logisztikai vállalat nyújt segítséget - ismertette.

Beszámolt arról is, hogy a hatósági házi karanténokra vonatkozó szabályok betartását 122 268 alkalommal ellenőrizték. Emelkedett e szabályok megsértőinek száma: eddig 499 feljelentést tettek, 389 emberre róttak ki helyszíni bírságot, 65-öt pedig figyelmeztettek.

Az üzletek korlátozott nyitvatartásának szabályait megszegőkkel szemben eddig 67 szabálysértési feljelentést tettek, 32 helyszíni bírságot szabtak ki, 51 esetben pedig figyelmeztetést alkalmaztak.

A román-magyar határnál feltorlódott, Nyugat-Európába tartó román vendégmunkásokkal kapcsolatban azt mondta: a román és a magyar rendőri vezetés egyeztetése nyomán időkorláttal este 21 és 24 óra között beléphetnek a román vendégmunkások Magyarország területére, de ennek feltétele egy egészségügyi vizsgálat, valamint az, hogy a román állampolgárok hitelt érdemlően tudják igazolni, hogy a célország fogadja őket.



A határforgalomról szólva azt mondta, a belépő teherforgalomban Röszkénél kell kisebb várakozási idővel számolni.

Kiss Róbert ismertette azt is: 166-ra emelkedett a járvánnyal összefüggésben elkövetett bűncselekmények száma, ebből 38 csalás, 11 járványügyi szabályszegés, 21 közveszéllyel fenyegetés, és 44 esetben rendeltek el nyomozást rémhírterjesztés miatt. Eddig 39 gyanúsítottat hallgattak ki. Megemlítette: legutóbb egy harmincas éveiben járó budapesti párt fogtak el, mert szájmaszkokat kínáltak az interneten, de csak eltették a vételárat, terméket nem küldtek. Tízmilliókkal károsítottak meg magánszemélyeket, orvosokat és gyógyszertárakat.

Arra a kérdésre, amely szerint külföldi sajtóhírek szerint Nyugat-Európában leköpik a rendőröket, hogy megfertőzzék őket, Kiss Róbert azt mondta: ilyesmi Magyarországon nem történt, a magyar rendőrség társadalmi megbecsülése jó. Hozzátette: a magyarok igénylik a közterületeken a rendőri jelenlétet, ezzel is igyekeznek megfelelő szinten tartani az emberek biztonságérzetét.

Szintén kérdésre válaszolva közölte: a kijárási korlátozások bevezetése óta több mint 5000 emberrel szemben intézkedtek, ebből 3587-et figyelmeztetésben részesítettek, 701 helyszíni bírságot szabtak ki és 843 feljelentést tettek. Az adatok alapján a szabályszegéseket zömmel a fővárosban követik el. Budapesten csak hétfőn 273 embert figyelmeztettek, 11-re szabtak ki helyszíni bírságot, és 21 feljelentést tettek.

A hamis hírek bejelentési lehetőségeit firtató kérdésre Kiss Róbert azt mondta: a rendőrség honlapján is megtalálható erre az űrlap, de a 112-es segélyhívón és e-mailben is lehet jelezni az ilyen eseteket. Azt kérte, hogy ha e-mailben teszi ezt valaki, akkor az álhír linkjét is másolják be az a levélbe.

Kérdésre válaszolva megerősítette: a védelmi feladatok ellátására és az általános rendőri feladatok elvégzésére a magyar rendőrségnek megvan a megfelelő létszáma.

Felidézte: 58 szállodát jelöltek ki arra a célra, hogy a védekezésben segítő egészségügyi dolgozókat helyezzenek el bennük. Megköszönte, hogy nagyon sok szálloda maga ajánlotta fel ezt a lehetőséget.

Kérdésre elmondta: bár díjmentessé tette a kormány a várakozást az utakon, ez nem jelenti azt, hogy lehetne tilosban parkolni - ez közlekedési szabályszegés, amellyel szemben továbbra is fellépnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.