Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Szeptember 09. 14:41, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Megfejtették a gyógyszer rezisztens tumorok titkát

Megfejtették a gyógyszer rezisztens tumorok titkát

A kutatók bejelentették, hogy sikerült megfigyelniük egy olyan kémiai reakciót, amely magyarázatot adhat arra, hogy miért válik sok daganat idővel rezisztenssé egyes gyógyszerekkel szemben.

Reményeik szerint a jövőben így sikerülhet olyan szereket létrehozni, amelyekkel szemben a tumorok nem tudnak rezisztenciát kifejleszteni.

Egy nemzetközi kutatócsoport a cetuximab nevű gyógyszert tanulmányozta, amelyet jelenleg már széles körben alkalmaznak vastagbélrák, fej-nyaki daganatok, valamint a tüdőrák egyes formáinak kezelésére. A szer az epidermiális növekedési faktor receptort (EGFR) célozza, amely a tumor növekedését segíti elő - a gond csak az, hogy egy idő után minden beteg rezisztenssé válik vele szemben, és az orvosok egészen eddig nem tudták, hogy miért - írja a Science Translational Medicine.

A kutatások során végül kiderült, hogy a gyógyszer hatására a rákos sejtek úgy viselkedtek, mint a dugóba keveredett autósok: alternatív útvonalat kerestek - és meg is találták. Az EGFR helyett egy ERBB2 nevű fehérje vette át a növekedést elősegítő szerepet. A szakértők elmondták: már több olyan szert is jóváhagytak, amelyek ezt a fehérjét támadják, így a cetuximabot a jövőben megpróbálják ezekkel kombinálni, hogy minden lehetséges módon gátolják a rezisztencia kialakulását, így azt is, hogy a gyógyszer szedése mellett tovább növekedjen a tumor.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutató

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.