Városlista
2019. június 18, kedd - Levente

Hírek

2011. Szeptember 09. 14:41, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Megfejtették a gyógyszer rezisztens tumorok titkát

Megfejtették a gyógyszer rezisztens tumorok titkát

A kutatók bejelentették, hogy sikerült megfigyelniük egy olyan kémiai reakciót, amely magyarázatot adhat arra, hogy miért válik sok daganat idővel rezisztenssé egyes gyógyszerekkel szemben.

Reményeik szerint a jövőben így sikerülhet olyan szereket létrehozni, amelyekkel szemben a tumorok nem tudnak rezisztenciát kifejleszteni.

Egy nemzetközi kutatócsoport a cetuximab nevű gyógyszert tanulmányozta, amelyet jelenleg már széles körben alkalmaznak vastagbélrák, fej-nyaki daganatok, valamint a tüdőrák egyes formáinak kezelésére. A szer az epidermiális növekedési faktor receptort (EGFR) célozza, amely a tumor növekedését segíti elő - a gond csak az, hogy egy idő után minden beteg rezisztenssé válik vele szemben, és az orvosok egészen eddig nem tudták, hogy miért - írja a Science Translational Medicine.

A kutatások során végül kiderült, hogy a gyógyszer hatására a rákos sejtek úgy viselkedtek, mint a dugóba keveredett autósok: alternatív útvonalat kerestek - és meg is találták. Az EGFR helyett egy ERBB2 nevű fehérje vette át a növekedést elősegítő szerepet. A szakértők elmondták: már több olyan szert is jóváhagytak, amelyek ezt a fehérjét támadják, így a cetuximabot a jövőben megpróbálják ezekkel kombinálni, hogy minden lehetséges módon gátolják a rezisztencia kialakulását, így azt is, hogy a gyógyszer szedése mellett tovább növekedjen a tumor.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutató

Ezek érdekelhetnek még

2019. Június 17. 17:58, hétfő | Belföld

Megszökött egy rab az egyik fővárosi kórházból

Megszökött egy rab az egyik fővárosi kórházból hétfőn - írta honlapján a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP). A rendőrség közzétette honlapján a keresett nő nevét és fényképét.

2019. Június 17. 16:33, hétfő | Belföld

Csökken az üzemanyagok ára szerdán

A Mol 5 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és 2 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát szerdán - értesült az MTI hétfőn piaci forrásból.

2019. Június 17. 14:03, hétfő | Belföld

Folytatódik több mint 430 településen a szúnyoggyérítés

Ezen a héten az ország 436 településén és hét budapesti kerületben, összesen százezer hektáron folytatódik a szúnyoggyérítés – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője hétfőn az MTI-vel.

2019. Június 17. 11:58, hétfő | Belföld

Étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a Nébih

Gyógyszerhatóanyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).