Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Július 18. 17:47, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Megérkezett a szupertájfun Kínába

Megérkezett a szupertájfun Kínába

Elérte Dél-Kína területét a Rammasun nevű szupertájfun, amelynek eddig egy megerősített halálos áldozata van Hajnan szigetének Vencsuang városában. A károk súlyosak - jelentette a kínai központi televízió pénteken.

A helyenként 216 kilométeres óránkénti sebességgel érkezett trópusi ciklon nyomában a városhoz tartozó tengerparti Vengtien járásban házak sora dőlt romba, vagy veszítette el a tetejét, leszakadtak a villanyvezetékek, fák törtek ketté vagy fordultak ki gyökerestül, az utakon autók és utasaik estek a hömpölygő víz fogságába. Az eddigi egyetlen áldozatot egy összeomló épület romjai temették maguk alá. A hatóságok több segélykérő hívást kaptak, amíg volt összeköttetés.
A 600 ezres városban előzőleg a különösen veszélyeztetett térségekből 40 ezer embert költöztettek ideiglenes szállásokra. Az óvintézkedések között turisztikai látványosságokat zártak be, illetve szüneteltették a vízi és szárazföldi közlekedést. A tengerparti területekről eltanácsolták az embereket, a hullámok magassága elérheti a 13 métert is.
Hajnan tartomány lezárta két nagy repülőterét, körülbelül 250 bel- és külföldi légi járatot töröltek, aminek következtében több mint 10 ezer utas kényszerült várakozásra. Ugyancsak ideiglenesen bezártak a vasútállomások és a buszpályaudvarok. A tartományi székhelyről, Hajkouból sugárzott felvételeken az utakon úszó, félig elmerült autók végeláthatatlan tömege látható.
A tartomány egészében 210 ezer embert evakuáltak, a helyi Vöröskereszt ruhaneműt, élelmiszert, ivóvizet vitt a sátrakban, iskolákban elhelyezett lakosoknak.
A szomszédos Kuangtungban és Kuanghsziban szintén visszahívták a hajókat a kikötőbe, autópályákat zártak le, több tucat vonat, köztük szuperexpressz indulását törölték. A Kuangtung tartományi Csancsiang városában az esti órákban érkezett meg a tájfun.
A szakemberek szerint a Kínát elért idei kilencedik tájfun, a Rammasun az elmúlt négy évtized legnagyobb erejű trópusi ciklonja. A Fülöp-szigeteken legalább 64 ember haláláért felelős. Kína négy tartományi jogú régiójában várhatóan még egy-másfél napig időzik, majd Vietnam felé halad tovább.

Címkék: Kína-időjárás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).