Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Június 11. 13:58, hétfő | Helyi

Még mindig a Budapest–Cegléd–Szolnok vasútvonal a legveszélyesebb

Még mindig a Budapest–Cegléd–Szolnok vasútvonal a legveszélyesebb

Elárulta a MÁV, melyik vonalakon támadják meg a legtöbb kalauzt. - Harlemi állapotokra panaszkodott a vasutas szakszervezet, a MÁV most válaszolt.

Tavaly átlagosan négynaponta támadtak ellenőrre, egy vonalon volt az összes eset több mint harmada.

Harlem utcáin éjszaka biztonságosabb Rolex-órával közlekedni, mint jegyvizsgálói szolgálatot ellátni a MÁV-Start által üzemeltetett szerelvényeken – így fakadt ki a vasutasok szakszervezetének alelnöke nemrég. A MÁV most reagált a panaszra.

Amint a hvg.hu-nak küldött válaszban megírták, 2017-ben 87 alkalommal támadták meg a jegyvizsgálókat. Jellemzően arcon ütötték, leköpték őket, illetve verbális agressziót kellett elszenvedniük. Előfordult még, hogy késsel fenyegették, megrúgták, megütötték, illetve a szabad mozgásukban akadályozták őket. Az elkövetők több mint háromnegyede menetjegy nélkül, érvénytelen jeggyel vagy átruházott jeggyel akart utazni.

A bántalmazások csaknem 70 százaléka a budapesti agglomeráció valamelyik elővárosi vonalán történt. Ezen belül is a Budapest–Cegléd–Szolnok vonalon fordult elő a legtöbb atrocitás, az esetek 36 százaléka. Kirívóan kevés támadás éri a jegyvizsgálókat Pécs, illetve Szombathely környékén, az ország nyugati, dél-nyugati területein. Tavaly 75 feljelentés és 1 bírósági ítélet született, a többi eljárás folyamatban van.

„A MÁV számos rendőrségi és polgárőrségi megállapodást kötött, biztonsági személyzetet, vasútőri kíséretet rendelt meg, biztonságtechnikai beruházásokat valósított meg, másfelől kiemelt figyelmet fordít a dolgozók sérelmére elkövetett bűncselekmények miatt indított bűntetőeljárások segítésére” – jelezte a cég.

Évente csaknem 80 ezer vonatot biztonsági személyzet, 8000-8500 vonatot pedig a Készenléti Rendőrség munkatársai kísérnek. Emellett már tesztelik a kalauzok testkameráit, a rendszert kísérleti jelleggel valamikor idén terjeszthetik ki a fővárosi agglomerációban. Szintén a Budapest környéki vonatokra még 60 jegyellenőrt toboroznak, hogy ne dolgozzanak a kalauzok egyedül, augusztus végén pedig konfliktuskezelő tréningekre küldik a jegyellenőröket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció