Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. Október 09. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Meg kell könnyíteni a hivatali ügyintézést

Meg kell könnyíteni a hivatali ügyintézést

Az ügyintézés megkönnyítését tűzte ki célul a Miniszterelnökséget vezető miniszter a közigazgatásban.

Lázár János csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a bürokráciacsökkentés első fontos lépéseként hivatkozott egy 110 törvény módosítását tartalmazó csomagról, amelynek tárgyalását a héten kezdte meg a parlament. Az általános ügyintézési határidők jelentősen rövidülnek, az államnak legfeljebb 60 napon belül el kell intéznie az ügyeket.

Közölte: jövő márciusra 278 új kormányablak lesz és további 10 milliárd forintot fordítanak a hivatalok felújítására, január 1-jétől pedig számos eljárási díj csökken vagy megszűnik. A jövőben ingyenes eljárások közé sorolta a diákigazolvány kiállítását, a felvételi eljárást, az erkölcsi bizonyítvány kiállítását, valamint a vállalkozóknak az adóhatósági igazolás és cégiratok kiállítását. Az a tervük - folytatta -, hogy az ellopott okmányok helyett az állam térítésmentesen állítsa ki az újakat, továbbá öröklés esetén a tulajdonjog bejegyzését is díjmentessé teszik.

A tárcavezető a tájékoztatón az adóeljárások egyszerűsítése mellett foglalt állást és azt mondta, folyamatos ellenőrzés és bírságolás helyett abból kell kiindulni, hogy az adózók jogkövetők.

Kérdésre elmondta: az eljárási díjak csökkentésére még ebben a hónapban javaslatot tesz a parlamentnek, novemberben pedig benyújtja azt a javaslatát, amely a közigazgatásban dolgozók jövő júliusban kezdődő, átlagosan 30 százalékos béremelését tartalmazza.

A sajtótájékoztatón több más kérdés is szóba került.

Az elmúlt két kormányülésről beszámolva Lázár János elmondta: a tanácskozásokon szó volt Magyarország hulladékkezelési stratégiájáról, amellyel kapcsolatban a kabinet fontosnak tartja, hogy a folyamatosan betelő hulladéklerakók helyett hulladékégetők is létesüljenek, ahogyan a szelektív hulladékgyűjtés jelentőségét is kiemelten kezelik.

Rendészeti tárgyú törvények módosítására is javaslatot tesz a kormány - folytatta - egyebek mellett a 365 fix sebességmérő működtetése érdekében.

Tudatta továbbá: a kabinet felhatalmazta Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét, hogy nyújtsa be Magyarország pályázatát a 2019-es Európai Maccabi Játékok megrendezésére. Az előzetes költségeket - infrastruktúra nélkül - nagyságrendileg 2 milliárd forintra becsülte.

Megkérdezték a minisztert az FHB takarékszövetkezeti integrációhoz való csatlakozási szándékáról is. Azt felelte: a kormány maximálisan támogatja azt, ez erősíti az integrációt és az érintett bankot is, s a lépés a jegybank minden kívánalmának megfelel.

Lázár János az MKB Bank többségi tulajdonrészének értékesítését firtató kérdésre azt mondta: Európában nem szokás, hogy az állam hosszú távon nagy részesedéssel van jelen a kereskedelmi bankok piacán, az átmenetileg állami tulajdonban lévő kereskedelmi bankokat piacra kell vinni. A kormány döntést hozott arról, hogy az MKB esetében lehetőleg idén, de fél éven felül, a Budapest Bank esetében pedig a jövő év első félévében megtörténhet az értékesítés. A növekedés érdekében szükség van Magyarországon a kereskedelmi hitelezés támogatására, ezért az EBRD-vel folyamatos tárgyalásokat kell folytatni arról, hogy a hazai kereskedelmi bankok ezt hogyan tudják megtenni - fejtette ki, jelezve: nem a korábbi megállapodás felülvizsgálatáról van szó, hanem éppen annak a betartásáról és újabb segítség felvetéséről.

Az MKB esetében a többségi külföldi tulajdonszerzésre vonatkozó felvetést hibának nevezte, szerinte többségi magyar tulajdonban kell maradnia.

A miniszter kérdésre arról is beszélt: a kormány javaslatot vár a MÁV elnökétől a Nyugati pályaudvar teljes rekonstrukciójára, valamint a pályaudvar és a Városliget közötti jelenlegi MÁV-területeken egy zöldterület-rehabilitációs programra.

Egy másik kérdésre azt is kijelentette: a miniszterelnök lezárta a kormányátalakítást, mind személyi, mind szervezeti értelemben, a következő tíz napban végrehajtanak minden változást, megkapja a kinevezését az új miniszter és az új államtitkárok is.

Lázár János a Kormányinfón ismét részvétet nyilvánított a kormány nevében Göncz Árpád volt államfő halála miatt, és felajánlotta a kabinet segítségét a temetés megrendezésében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni