Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2011. Október 14. 15:45, péntek | Helyi
Forrás: info

Meddig fáznak még a ceglédi iskolások?

Meddig fáznak még a ceglédi iskolások?

„Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak, nagy bánata van az iskolás diáknak”… akár így is folytathatnánk Móra Ferenc ismert versikéjét, aminek szomorú aktualitása a ceglédi iskolások jelentős hányadát érinti.

Már a tanévkezdés is nehézkesen kezdődött a pest megyei iskolák számára a megyei önkormányzat tankönyvterjesztők felé felhalmozott tartozása miatt, most pedig a közüzemi számlák elmaradása okoz komoly fennakadásokat az intézményekben.

A múlt hónapban felröppent hírek szerint nagy összegű közüzemi tartozás miatt több, a Pest Megyei Önkormányzat által fenntartott oktatási és közművelődési intézményben kikapcsolták a gázszolgáltatást. A krízishelyzet Cegléden három iskolát, a Török János Mezőgazdasági Egészségügyi Szakképző Iskolát, a Kossuth Lajos Gimnáziumot, a Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskolát és az Erkel Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézményt érinti.

A hvg hírportál információi szerint mintegy 135 millió forintos közüzemi tartozás miatt 18 pestmegyei iskolában már április-május óta nincs gázszolgáltatás. Az étkeztetést nem biztosító intézményekben a hideg időjárás beköszöntével most vált igazán égetővé a probléma, hiszen a diákok jelenleg fűtetlen termekben vesznek részt az órákon.

Ahogy már a tanévkezdéssel kapcsolatos nehézségek kapcsán is elmondta a megye önkormányzata; a pest megyei önkormányzat állami normatívaként kapott 5 milliárd forintból nem tudják fedezni az intézmények 8,5 milliárd forintot felemésztő fenntartását. A megyei önkormányzatok tavalyi tartozásainak csaknem felét Pest megye adóssága teszi ki. Jelentős és azonnali segítségre van szükség.

Megkeresésünkre Ambrus András, a Pest Megyei Önkormányzat sajtófőnöke elmondta, hogy jelenleg is azon dolgoznak, hogy elhárítsák a fennálló helyzetet. Folyamatos tárgyalásban állnak a gázszolgáltatóval és igyekeznek közös megegyezésre jutni. A mai napon már Csömör településen sikerült visszaállítani a szolgáltatást. A ceglédi intézményekbe a jövő hétre ígértek megoldást.

Reméljük, a hétvégi újabb hidegfront után már újra meleg tantermekbe ülhetnek be a diákok. Addig is, sapka, sál, nagykabát…


Címkék: gázstop

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció