Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Február 28. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Március végéig több mint 3 ezer lakást árvereznek el a bankok

Március végéig több mint 3 ezer lakást árvereznek el a bankok

Még mindig csak részben használják ki a bankok a kényszerértékesítési kvótát, a lehetséges több mint 5 ezerből csak alig több mint 3 ezer lakást árvereztetnek el az első negyedévben – írja a Világgazdaság a PSZÁF adataira hivatkozva. Ettől az évtől már a 90 napon túl hátralékos lakáshitelek esetében a lakások 4 százalékát is elárverezhetik a bankok, a kvóta mennyisége ugyanis ennyire nőtt a tavalyi 3 százalékról.

A bankok azonban a jelek szerint az előző negyedévekhez hasonlóan az idei első három hónapban is csak részben használták ki a lehetőségeiket. A bő 5 ezer értékesíthető lakásnak csak a 71 százalékát árvereztetik el. A tavalyi utolsó negyedévben még kisebb mértékben használták ki a hitelintézetek a kvótát, akkor országos szinten 68 százalékos volt a kihasználtság. Egy évvel ezelőtt a bankok még sokkal nagyobb mértékben 80-85 százalékig kihasználták a kvótát.

A változás hátterében a PSZÁF szerint az áll, hogy a kényszerértékesítések eddigi tapasztalatai szerint az árveréseken elérhető ár túlságosan, így az ügyletek a bankok számára csak komoly veszteséggel zárhatók, sőt sok az eredménytelen kényszerértékesítés is. Emellett – szögezi le a PSZÁF – a folyamat hosszú és költséges, és pozitív eredmény esetén sem jelent érdemi előnyt egyéb behajtási stratégiákkal, például az ügyféllel történő megállapodással szemben. Az ügyféllel közös értékesítés – bár szintén hosszú folyamat – mindkét fél számára kedvezőbb kimenetet ígér, mint a kényszerértékesítés, és ezt a törekvést erősítheti a lakóingatlanok piacának 2012. első félévében tapasztalt enyhe, és az ismert adatok szerint lassuló megélénkülése. Ugyanebbe az irányba hathat, hogy a Nemzeti Eszközkezelő is elkezdte nagyobb mértékben megvásárolni az ingatlanokat, ettől a hitelintézetek a kényszerértékesítésnél kedvezőbb megtérülést várnak.

A kényszerértékesítési tilalom 2011. harmadik negyedévében történt feloldása óta a bankok összesen 17160 lakást árvereztettek el, minden negyedévben egyébként 100-110 ezer körüli ingatlan kerül be abba a körbe, amire – ha nem lenne kvóta – el lehetne rendelni a kényszerértékesítést. Az idei első negyedévben is több mint 110 ezer fedezetül felajánlott ingatlan esetében haladta meg a jelzáloghitel késedelme a 90 napot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során