Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. Március 06. 06:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Március 15. - Számos színes program a magyar szabadság ünnepén

Március 15. - Számos színes program a magyar szabadság ünnepén

Számos színes programmal várják az ünneplőket a március 15.-i központi rendezvényekre a \"magyar szabadság ünnepén\" - mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára szombaton, Budapesten

A HM Nemzeti Rendezvényszervező Hivatala által idén is a "Tisztelet a bátraknak" jelmondattal szervezi a márciusi 15.-i rendezvényeket. Vargha Tamás a Magyar Nemzeti Múzeum előtti sajtótájékoztatón kiemelte: azokra a magyarokra és nem magyarokra emlékezünk, akik 1848-ban nemcsak úgy gondolták, hanem tudtak, akartak és tettek is Magyarország szabadságáért. A márciusi ifjak vezetésével kivívták Magyarország függetlenségét, s a végsőkig védték szabadságát. Azóta is minden magyar ünnepe, a nemzeti identitás alapköve, s a magyar szabadság szimbóluma március 15. - mondta az államtitkár.

Idén március 15-én, kedden reggel a hagyományokhoz híven a Parlament előtti Kossuth téren kezdődik a központi ünnepségsorozat, ahol katonai tiszteletadás mellett felvonják Magyarország lobogóját. Innen az ünneplők a Nemzeti Lovasdíszegység és a Magyar Honvédség Központi Zenekarának vezetésével átvonulnak a Magyar Nemzeti Múzeumhoz.

A Múzeumkertben fél 11-kor kezdődik a díszünnepség, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök mond ünnepi beszédet, Tarlós István Budapest főpolgármestere pedig köszöntőt. Emellett zenés, táncos műsorokkal várják az érdeklődőket.

Szintén a hagyományokhoz híven délután 3 órakor az Országház Kupolatermében Áder János államfő és Orbán Viktor átadják a Kossuth- és Széchenyi-díjakat.

Mindemellett a budai Várban már délelőtt 10 órákor megkezdődik az "ünnepi forgatag". Egész nap színes műsorokkal, családi programokkal és várják az ünneplőket az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján többek között a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, a Magyarság Házában, a Magyar Nemzeti Galériában, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában - fejtette ki az államtitkár.

A március 15.-i rendezvények előkészületeiről, levezényléséről kedden szintén a Magyar Nemzeti Múzeumban részletes sajtótájékoztatót tartanak. További információk találhatók a marcius15.kormany.hu oldalon.

Március 15. a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete, amelynek célja a Habsburg-uralom megszüntetése, a függetlenség és az alkotmányos berendezkedés kivívása volt. Március 15. 1989-ben volt először munkaszüneti nap, 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep, s egyben a magyar sajtó napja, annak emlékére, hogy 1848-ban ezen a napon nyomtatták a magyar sajtó első szabad termékeit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.