Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Július 16. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Már nem az EKB-nál időzik a bankok vagyona

Már nem az EKB-nál időzik a bankok vagyona

Egy EKB kormányzótanács-tag elmondása alapján 800 milliárdról 325 milliárdra csökkentek egy nap leforgása alatt az EKB egynapos banki betétei, miután múlt héten 0 százalékra vágták a betéti kamatot (0,25 százalékról). Szerinte a lépés fellendítheti az európai banki hitelezést, ami a fenti számokból is látszik - derül ki a Gazdasági Rádió riportjából.

Az Equilor Befektetési Zrt. elemzői szerint azonban hitelezésre csak mérsékeltebb pozitív hatással lehet a lépés, de az bizonyos, hogy részben a kockázatosabb befektetések felé, részben pedig más devizák felé fordítja az amúgy hatalmas pénzeken ülő bankokat. Ez a részvénypiacokra és a periféria kötvényeire is pozitív hatással lehet.

Bár jelenleg megfelelőnek látja a központi bank a 0,75 százalékos irányadó rátát, szükség esetén készek további monetáris lazításra, az EKB kormányzótanács tagja szerint. Korábban már Mario Draghi, EKB elnök is jelezte az újabb kamatcsökkentés lehetőségét.

Közben az Európai Bankhatóság közzétette, hogy az európai bankok nagy többsége elegendő tőkével rendelkezik a követelmények teljesítéséhez. Az intézmény által előírt 9 százalékos elsődleges alapvető tőkerátát (Core Tier 1) június végéig kellett teljesíteniük az európai bankcsoportoknak. A 27 vizsgált banknak összesen 94,4 milliárd euróval javult a tőkehelyzete, felülteljesítve a decemberben az EBA által előírt 76 milliárd eurót.

Ez jó hír banki oldalról, hiszen egy időre nem kell újra attól tartani, hogy tőkepótlásra lesz szüksége a bankoknak, melyet vagy tulajdoni hányadot hígító (és részvényárfolyamot összezúzó) tőkeemeléssel, vagy profitabilitást romboló módon divíziók értékesítésével értek el. Ráadásul javulhat a hitelezés is, hiszen eddig sok bank a tőkemegfelelés érdekében igyekezett csökkenteni hitelállományát. A még mindig alacsony értékeltségen forgó bankok részvényárfolyama az Equilor szerint a közeljövőben magára találhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.