Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2013. Szeptember 18. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: orientpress

Már biztos: szarin gázt vetettek be Szíriában

Már biztos: szarin gázt vetettek be Szíriában

Szaringáz végzett 1200 emberrel Szíriában, de hogy ki vetette be, az továbbra is kérdés. Az ENSZ Szíriában járt fegyverzetellenőrei nyilvánosságra hozták eredményeiket, melyek alapján biztos, augusztus 21-én vegyifegyvert vetettek be Damaszkusz közelében. Bár a jelentés nem tartalmazza, de a nagy mennyiségű ideggáz alapján az is feltételezhető, hogy az akciót rakétákkal hajtották végre, amivel inkább a kormányerők rendelkeznek.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a jelentés után keményen fogalmazatott. Azt mondta, hogy a Szíriában elkövetett gáztámadások dimenziója elérte háborús bűncselekmény szintjét, ezért az ENSZ Biztonsági Tanácsának haladéktalanul cselekednie kell. De hogy mi lenne az a cselekedet, az jó kérdés. Az amerikaiak és az oroszok ugye megállapodtak abban, hogy a szíriaiak átadják a vegyifegyvereiket, és csatlakoznak az ezt tiltó egyezményhez. Szíriának egy hetet adtak, ami még nem járt le.

Újabb szankcióknak nem sok értelme lenne, mert egyébként sem nagyon vesznek az országtól kőolajat, másrészt meg a büntetőintézkedések az amúgy is szenvedő, polgárháború sújtotta lakosságot viselnék meg. Maradna a katonai beavatkozás, csakhogy azt pont múlt héten vetették el. Egy ENSZ BT-határozatot amúgy sem szavaznának meg az oroszok és a kínaiak, szóval jelen állás szerint marad az erkölcsi ítélet, és a reménykedés, hogy előbb-utóbb véget ér a polgárháború.

Címkék: Szíria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.