Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Június 04. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Magyarország a felminősítés kapujában

Magyarország a felminősítés kapujában

Egyre többször kerül terítékre Magyarország adósbesorolásának javítása. Sokak szerint, ha Portugália megérett rá, akkor Magyarország is. Ha pusztán a makrogazdasági előrejelzéseket nézzük, akkor a kilátások javításáról nem kell vitázni.

A hitelminősítők azonban többször megégették magukat az elmúlt években, ezért fokozott óvatossággal szemlélik az eseményeket. Jelenleg a kiszámítható gazdaságpolitikát, a csökkenő államadósságot és az adósságszerkezet milyenségét tekintik elsődlegesnek, ezért véleményünk szerint leghamarabb 2015 eleje-közepe lehet a reális céldátum a felminősítésre. A felminősítés vélhetően már a fundamentális javulás után következne be, ezért az akkori szintekről tartós forinterősödést nem okozna egy ilyen lépés - mondják az Equilor elemzői.

Az elemzők nem lennének meglepve, ha nyár végéig kiigazító megszorító csomaggal rukkolna elő a kormány, aminek köszönhetően sikerülne 2,9 százalékra szorítani a mutató értékét. Ugyanis a rekord alacsony infláció az adóbevételekben okozhat elmaradást, míg a dohány-és alkoholtermékek piacának zsugoródása az ÁFA bevételeket csökkentheti, a tartalék szintjéről már nem is beszélve; tavalyi 600 milliárd helyett 200 milliárd forint lett betervezve.

Az MNB-alapkamat kapcsán 2,0-2,5 százalék közötti kamatmélypontra számít az Equilor, a jegybank vélhetően kitart a mérsékelt ütemű kamatvágások mellett. Ebben változást a globális hangulat hirtelen és markáns romlása okozhat. A forint tekintetében arra számítanak, hogy az euróval szemben tartósan a 300-as szintek körül ingadozik majd. A devizahiteles mentőcsomag adott esetben a családi csődvédelemmel is kiegészülhet, az ősz folyamán ez a forintra nézve jelent kockázatot. A 315-ös szint felett a kormányzati kommunikációban ismét változás állhat be az infláció elleni küzdelem miatt.

A hazai részvénypiacon a globális piaci mozgások és a választások tükrében a blue chip-ek közül egyedül a MOL-ban látunk fantáziát. Bár az INA-körüli viszontagságok nyomot hagytak a kurzuson, idén vélhetően eldől a 'vele vagy nélküle” kérdés, ami további akvizícióknak biztosíthat teret. Az OTP esetében a devizahiteles mentőcsomag és a bankszektort érintő intézkedések jelentenek hátrányt, míg a Magyar Telekom esetében az osztalékfizetés hiánya tette sebezhetővé a kurzust. A Richter esetében a cariprazine-nal kapcsolatos vizsgálatok elhúzódása miatt váltunk óvatossá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár