Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. Január 21. 19:01, péntek | Helyi
Forrás: Club TV

Magyar Kultúra Napja Cegléden

Magyar Kultúra Napja Cegléden

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékez

Az emléknapon országszerte számos kulturálisés művészetirendezvényt tartanak. E naphoz kapcsolódva adják át a magyarkultúrával, továbbá – 1993óta – az oktatással, pedagógiaimunkával kapcsolatos díjakat:

Az országos gyakorlatnak megfelelően Cegléden is megtartották a magyar kultúra napját a Kossuth Művelődési Központ kamaratermében. Az ünnepség részeként köszöntőt mondott Hegedűs Ágota alpolgármester, majd kitüntetéseket adtak át a közművelődésben dolgozók napja alkalmából. Befejezésként az Erkel Ferenc Alapfokú Oktatási Intézmény tanárai és növendékei előadását láthatták.

Cegléd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete, a Kulturális Oktatási és Népjóléti Bizottság javaslatára 2011. évben „Cegléd Város Kultúrájáért” elismerő oklevél kitüntetést adományoz Perneczky Gábornak és Soósné Molnár Helgának.

Perneczky Gábor– az Erkel Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanára – Cegléd Város Fúvószenekarának alapító tagja és vezetője. Tíz évvel ezelőtt vállalkozott arra, hogy elindítsa és vezényelje a városi fúvószenekart, mellyel a ceglédi zenei élet mozgalmasabbá és színesebbé tette. Töretlen szorgalommal és kitartással dolgozik azon, hogy az együttes munkája városi és országos szinten egyaránt kiemelkedő legyen. Perneczky Gábor az együttes elindításával párhuzamosan kezdett a Zeneiskolában tanítani, és ennek eredményeképpen már számos tanítvány és volt tanítványa játszik a Fúvószenekarban. A zenei tehetséggondozásban is magas szinten végzi a munkáját, több tanítványa felvételt nyert zeneművészeti szakközépiskolában és közülük többen országos, valamint megyei versenyeken kiemelkedő eredményeket értek el. Perneczky Gábor a város kulturális életének állandó szereplője, hiszen növendékei a városi eseményeken és különböző rendezvényeken mindig színvonalasan szerepelnek. Fontosnak tartja a fúvószenekar utánpótlásának kinevelését, ezért zeneiskolai keretek között tanítja és működteti az Ifjúsági Fúvószenekart. A Városi Fúvószenekarban a karmesteri teendőket kimagaslóan végzi. A Fúvószenekar szereplése évről-évre egy különlegesen szép színfolt a város kulturális életében. A Képviselőtestület, a város kulturális életében kimagasló szakmai munkája, magas színvonalú értékteremtő, közvetítő és támogató tevékenysége elismeréseként ítélte Perneczky Gábornak a „Cegléd Város Kultúrájáért” elismerő oklevél kitüntetést.

Soósné Molnár Helga a Ceglédi Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola magyar-történelem szakos tanára. Az iskola volt tanulója. Jelenleg a magyar nyelv és irodalom tanítása és a diákönkormányzat segítése mellett az iskola szabadidő szervezői feladatait is magas színvonalon végzi. Magyar-történelem szakos pedagógusi végzettsége, szakmai érdeklődése lelkiismeretes szervező munkája jó alapot teremt a magas színvonalú igényes és tartalmas kulturális rendezvények sikeres szervezéséhez. Városi szintű, nagy érdeklődéssel kísért rendezvények, író-olvasótalálkozók szervezése fűződik a nevéhez, többek között az Eszterházy Péter est, Tóth Krisztina költő, Beer Iván, Dragomán György írók megismertetése a közgáz és a város fiatalságával. Több városi szintű kulturális és egyéb rendezvény, ünnepség, így a városi Holokauszt megemlékezések, a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapjai, az október 23-i ünnepségek megrendezésének eredeti, egyedi ötleteivel hívta fel magára a figyelmet. A közgázban a kompetencia alapú oktatás elterjesztése során sikeres „jó gyakorlatként” tartják számon, országos szinten is, az Olvasóvá nevelés, az író-olvasótalálkozók módszerével” című programját. Ez a sikeres, jó gyakorlat számos általános és középiskola érdeklődését váltotta ki a Ceglédi Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola referenciaintézménnyé minősítése során.

A képviselőtestület, a város kulturális életében kimagasló szakmai munkája, magas színvonalú értékteremtő, közvetítő és támogató tevékenysége elismeréseként ítélte Soósné Molnár Helgának a „Cegléd Város Kultúrájáért” elismerő oklevél kitüntetést.

Hegedűs Ágota alpolgármester

„A Magyar Kultúra Napján gyakran idézik a kultúra szó jelentését lexikonokból, értelmező szótárakból, de a fogalom annyira összetett, annyira része annak a tudati elemnek, melynek segítségével az ember képes rácsodálkozni saját létére, hogy aligha lehet fogalmát címszavakban összefoglalni.

Himnuszunk születése napját, január 22-ét, legújabb kori történelmünk avatta a Magyar Kultúra Napjává. Méltán, hiszen Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le nemzeti imádságunk, a Himnusz kéziratát. Ez az a nap, amikor főhajtással emlékezhetünk meg országszerte legfontosabb közös kincsünkről, a magyar kultúráról, amely köldökzsinórként szolgál a Kárpát medencei magyarság számára azonosságtudatának, és identitásának megőrzésében.

A rohanó és állandóan változó világunkban szükségünk van egy stabil pontra, ahol megpihenhetünk. Levegőhöz jutva számvetést, összegzést tarthatunk 1000 éves fánk hűs árnyékában. Gyökereit vizsgálva, dús lobkoronáját tanulmányozva útmutatást kaphatunk a további egészséges fejlődésre, a helyes irány megtalálására. Erre ragyogó alkalmat nyújt a magyar kultúra napi megemlékezés, amelyre szép számban összegyűltünk, itt a ceglédi kultúra házában.

A mi feladatunk a Magyar Kultúra ápolásában nem csak az emlékezés, elengedhetetlen a bizonyítás és helytállás is a szürke hétköznapok monotóniájában, mert bár nem élünk olyan vérzivataros századokat, mint amire a Himnusz sorai utalnak, de ma is sorsfordító időket élünk. Hiszen reagálnunk kell a kor kihívásaira. Meg kell értenünk a reformkor üzenetét: most is, ahogyan akkor mélyreható változásokra van szükség a gazdaság és társadalom összes területén, hogy elkerüljük a kilátástalan és végleg leszakadó országok sanyarú sorsát. Ebben az oktatásban és a közművelődésben dolgozókra különösen nagy feladat hárul. Nélkülük elképzelhetetlen a siker.” – mondta Hegedűs Ágota alpolgármester

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció