Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. November 19. 07:58, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Magyar pornóval riogatnak az Iszlám Állam terroristái

Magyar pornóval riogatnak az Iszlám Állam terroristái

Egy magyar pornófilmből származik az a felvétel, amely az Iszlám Állam (IÁ) terroristáinak a Twitteren közölt, illusztrált propagandaanyaga szerint azt ábrázolja, hogy...

..."az iraki-szíriai hadsereg mészárosai" egy szunnita nővel erőszakoskodnak - írta a közösségi oldalon az amerikai külügyminisztérium.

A Twitteren vívott ideológiai háborúban lezajlott pengeváltásról kedden számolt be az amerikai Slate című online magazin.

A dzsihadisták a propagandaanyagban három fotót közöltek, amelyek szerintük a békés szunnita lakosság elleni atrocitásokat ábrázolják.

"A középső fotót egy magyar pornóból vették. Hagyják abba a hamis fotók felhasználását ahhoz, hogy veszett ügyük támogatására bírják az embereket" - hangzott az IÁ által megkörnyékezett amerikaiak kijózanítását célzó Twitter-fiókon közzétett külügyi üzenet.

Az amerikai diplomáciai tárca által üzemeltetett ellenpropaganda-Twitter-fiók neve Think Again Turn Away, azaz Gondold meg, utasítsd el. A fiók olyan nők és gyerekek ügyeivel foglalkozik, akiknek az Iszlám Állam valamilyen módon ártott.

Az amerikai külügyminisztérium Barack Obama elnök utasítására 2011-ben hozta létre a Stratégiai Terrorelhárítási Kommunikációs Központot (Center for Strategic Counterterrorism Communications, CSCC), amelynek az a feladata, hogy az internetet figyelve ellenpropagandát dolgozzon ki az ott megjelenő radikális anyagokkal szemben. Az intézmény évi 6 millió dolláros költségvetéssel és mintegy kéttucatnyi munkatárssal működik.

A központ, amely Richard Stengelnek, a nyilvános diplomáciáért és közkapcsolatokért felelős államtitkárnak - a Time magazin volt felelős szerkesztőjének - tartozik elszámolással, arab, urdu, szomáli és angol nyelven igyekszik cáfolni az iszlamisták szólamait és negatív beállításba helyezni törekvéseiket. A csoportnak 15 arab, négy urdu, két szomáli és két angol nyelven dolgozó munkatársa van. Az amerikai ellenpropagandisták által megfigyelt weboldalak és portálok a Twittertől a YouTube-on át a jemeni online törzsi fórumokig terjednek.

Alberto Fernandez volt nagykövet, a központ koordinátora a Time magazinnak szeptemberben elmondta, hogy a központ üzeneteivel nem a szélsőségeseket célozza meg, hanem azokat, akiket azok befolyásolni igyekeznek, de még nem váltak terroristává.

Amerikai szakértők szerint az al-Kaida iraki szárnya volt az első szélsőséges szervezet, amely az internetet igazán hatékonyan tudta alkalmazni propagandacélokra, az Iszlám Állam pedig azt új szintre emelte, és az összes hasonszőrű csoport közül a legkifinomultabb közösségimédia-propagandát folytatja. Az IÁ saját okostelefon-alkalmazást és al-Hajat Médiaközpont néven saját propagandaszervezetet hozott létre, amely a dzsihádot dicsőítő videoanyagokat gyárt.

Fernandez szeptemberben úgy nyilatkozott, hogy "2013 a Twitter éve volt az al-Kaida és az IÁ számára". Május óta több mint 60 ezer Twitter-fiókot hoztak létre, közülük 27 ezret James Foley amerikai újságíró augusztus 19-én történt lefejezése után.

Az Iszlám Állam a közkeletű becslés szerint eddig mintegy 100 amerikai állampolgárt tudott harcosainak sorába verbuválni.

A propagandaanyagban felhasznált kép valószínűleg egy azok közül, amelyek tíz évvel ezelőtt több arab internetes oldalon iraki nőket megerőszakoló amerikai katonákat ábrázoló fotókként jelentek meg. Ezek közül akkor a Boston Globe is leközölt néhányat, ám kiderült róluk, hogy egy magyar cég által bejegyeztetett, háborús tematikájú pornóoldalról származtak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése