Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2011. November 04. 11:49, péntek | Helyi
Forrás: infoCegléd

Magyar kézben a „Green Oscar”

Magyar kézben a „Green Oscar”

Metanol előállítása kommunális hulladékból, ezzel a zseniális találmánnyal nyerte meg Raisz Iván és Barta István a "Zöld Találmányok Nemzetközi Versenyét" Nürnbergben.

A világ egyik legjelentősebb innovációs kiállításának (IENA) keretében megrendezett „Zöld Találmányok Nemzetközi Versenyére” a világ több mint 30 országából érkeztek a feltalálók. A beérkezett 750 új műszaki alkotás közül a nemzetközi bírák csupán 60 találmányt jutattak tovább a döntőbe.

A fődíjat, a "Green Oscart", végül a magyar alkotópáros, Raisz Iván és Barta István nyerte el.
Győztes találmányuk a magyar közönség számára sem ismeretlen. A metanolt előállító kommunális hulladék ötlete 2008-ban Magyarországon az "Év találmánya" címet kapta meg. A hasznosítás azóta is sikeresen folyik és az eredmények is meggyőzőek. Egy tonna városi szemétből 300 kilogramm metanolt tudnak előállítani széndioxid kibocsátás nélkül.
A jelenlegi megoldás a városi hulladék feldolgozásánál a szemétégetés. Az viszont tetemes mennyiségű klímaromboló gázt juttat a környezetbe.

Oláh György Nobel-díjas magyar kémikus 2006-ban kiadott könyvében már előre megjósolta, hogy a jövő hajtóanyaga a kőolaj fogytán a metanol lesz. A kiváló technológiai eredmények és a most kivívott erkölcsi siker alapján állíthatjuk, hogy Raisz Iván és társa találmánya az olajkor utáni metanol gazdaság részévé válik.
A magyar feltalálópáros sikere szép felvezetése volt a héten tartott Magyar Tudomány Napjának.

Az öko-találmányi verseny második helyezettje egy maláj alkotás lett, aminek alkalmazásával növényi rostanyagokból természetes környezetben is gyorsan lebomló csomagoló fólia készíthető. A harmadik díjat egy kínai feltaláló érdemelte ki, ipari hangszennyezést elnyelő rendszerével.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció