Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Május 29. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Magyar film a készült világ első rabbinőjéről

Magyar film a készült világ első rabbinőjéről

A dokumentumfilmek egyik legfontosabb nemzetközi seregszemléjén, az 53. Krakkói Filmfesztiválon lesz a REGINA című magyar-brit-német koprodukció nemzetközi premierje. A dokumentumfilm Regina Jonasról, a világ első női rabbijáról szól.

Magyar filmpremier gazdagítja a napokban is tartó krakkói filmfesztivált. Az 1961-ben, első lengyelországi filmes eseményként alapított rangos rendezvényen lesz a Regina című film nemzetközi premierje. Groó Diána (Csoda Krakkóban, Vespa) kreatív dokumentumfilmje a világ első rabbinője, Regina Jonas történetét viszi vászonra. A 66 perces alkotás Elisa Klapheck Regina Jonas: Die weltweit erste Rabbinerin című könyve alapján készült brit és német partnerekkel a Katapult Film gyártásában.

Regina Jonasról (1902-1944) csupán egyetlen fotó, néhány visszaemlékezés, sajtóanyag és levelezés maradt fenn. Nagy kihívás volt az alkotók számára a címszereplő alakjának megjelenítése, valamint a film vizuális világának megteremtése. Több mint kétéves levéltári, filmarchívumi kutatás áll az elkészült film mögött, amelyet újabb másfél év katalogizálás követett. A film több száz forrásból megszerzett, közel 50 órányi korabeli archív és egészen ritka amatőr felvétel és fotótörténeti dokumentum felhasználásával készült. Groó Diana rendező és Mógor Ági vágó kísérletet tettek arra, hogy ezen archív felvételek segítségével, szinte fikciós hatást elérve rekonstruálják a különleges és feledésbe merült életutat, valamint a korabeli Berlin mindennapjait.

A krakkói premieren, melyet közönségtalálkozó követ, személyesen részt vesz Groó Diána. A május 26. és június 2. között megrendezett nyolc napos seregszemle közel 250 alkotást tűz műsorra - írja közleményében a Magyar Filmunió.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal