Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. Június 27. 04:00, szombat | Belföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Londoni elemzők: ismét javulhat a magyar osztályzati kilátás

Londoni elemzők: ismét javulhat a magyar osztályzati kilátás

Londoni pénzügyi elemzők szerint a közeljövőben ismét javulhat Magyarország államadós-osztályzatának kilátása, jövőre pedig a magyar adósbesorolás visszakerülhet a befektetési kategóriába.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői a közép- és kelet-európai térség gazdasági fejleményeiről pénteken összeállított heti helyzetértékelésükben közölték: véleményük szerint a magyar gazdaság növekedési és külső fizetési mérőszámainak javulása, valamint a bankrendszer szintén javuló kilátásai nyomán Magyarország közelebb került a befektetési ajánlású hitelminősítői kategóriához.

A ház londoni elemzőinek várakozása szerint a Moody's Investors Service hitelminősítő valószínűleg jövőre emeli vissza a befektetésre ajánlott sávba a magyar szuverén adósosztályzatot, de a besorolás kilátását már a jövő hónapban esedékes következő felülvizsgálaton pozitívra javíthatja a jelenlegi stabilról.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings a magyar adósbesorolás idei első felülvizsgálatának eredményeként már a múlt hónapban stabilról felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította a magyar államadós-osztályzatok kilátását.

A Moody's felülvizsgálati menetrendjében Magyarország július 10-én kerül sorra, a harmadik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's legközelebb szeptember 14-én vizsgálja a magyar adósosztályzatot. Az S&P nemrég emelte - az osztályzati kilátás javítása nélkül - egy fokozattal a magyar besorolást a befektetési sáv határára.

A magyar államadós-besorolás a Standard & Poor's lépése nyomán mindhárom cég listáján egy fokozattal marad el a befektetési ajánlású sávtól, így ha bármelyik hitelminősítő javítja a magyar adósosztályzatot, annál a cégnél Magyarország átkerülne a befektetésre ajánlott szuverén besorolási kategóriába.

A Morgan Stanley londoni elemzői pénteki helyzetértékelésükben közölték, hogy derűlátóan ítélik meg Magyarország felminősítési kilátásait. A ház várakozása szerint a Standard & Poor's által nemrégiben végrehajtott felminősítést és a Fitch magyar osztályzati kilátásának pozitívra javítását további kedvező hitelminősítői lépések követik.

A Morgan Stanley elemzői szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új önfinanszírozási programja is könnyíti a hitelminősítői osztályzatjavításokat, a külső adósságállomány csökkenésének gyorsításával.

A cég az MNB várható további monetáris politikájával kapcsolatban úgy vélekedik, hogy a magyar jegybank enyhítési ciklusa a végéhez közeledik. A Morgan Stanley londoni elemzői még összesen 0,20 százalékpontnyi enyhítést várnak a harmadik negyedévben, 0,10 százalékpontos lépésekben, és azt valószínűsítik, hogy, hogy az MNB ezután legalább 2016 második feléig változatlanul hagyja alapkamatát.

A londoni elemzői közösségen belül konszenzusos vélemény, hogy az MNB enyhítési ciklusa a végéhez közeledik, az MNB további kamatpályájáról szóló előrejelzések ugyanakkor viszonylag széles sávban szóródnak.

Daniel Hewitt, az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza az e héten végrehajtott 0,15 százalékpontos kamatcsökkentést és a monetáris tanács erről kiadott közleményét értékelve közölte, hogy a ház a kommünikében szereplő utalások nyomán módosította előrejelzését, és egy további, 0,10 százalékpontos kamatcsökkentést vár júliusban.

Hewitt várakozása szerint az MNB az így kialakuló 1,40 százalékos alapkamaton befejezi az enyhítési ciklust.

A Barclays eredeti prognózisa a héten elért 1,50 százalékon valószínűsítette az MNB alapkamatának mélypontját.

Paul Fage, a TD Securities globális befektetési tanácsadó csoport londoni részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó vezető közgazdásza szerint még 0,15-0,20 százalékpontnyi MNB-kamatcsökkentés - vagyis 1,30-1,35 százalékos alapkamat-mélypont - valószínűsíthető.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzői szerint a legutóbbi kamatdöntéshez fűzött monetáris tanácsi közlemény alapján 0,20 százalékpontnyi további MNB-kamatcsökkentésre, így 1,30 százalékos alapkamaton befejeződő enyhítési ciklusra lehet következtetni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.