Városlista
2020. október 29, csütörtök - Nárcisz

Hírek

2015. Július 08. 07:20, szerda | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Londoni elemzők: eljött az ideje Görögország "elengedésének"

Londoni elemzők: eljött az ideje Görögország

Londoni pénzügyi elemzők szerint valószínűleg eljött az ideje annak, hogy az euróövezet "elengedje" Görögországot.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics közgazdászai a megállapodás nélkül zárult keddi euróövezeti csúcs utáni helyzetértékelésükben úgy fogalmaztak, hogy most már itt az ideje "az elkerülhetetlen elfogadásának", és az erőfeszítéseket annak kidolgozására kell átcsoportosítani, hogy hogyan lehetne a legjobban kezelni Görögország távozását az euróövezetből.

A ház szerint a görög gazdaság olyan ütemben gyengül, hogy már a legfrissebb gazdasági és költségvetési tervek és előrejelzések is elavulttá váltak.

A görög gazdaság tavalyi rövid növekedési időszaka és a görög folyómérleg-helyzet javulása olyan reményeket keltett, hogy Görögország teljesen visszanyerte versenyképességét, és így az euróövezet tagjaként visszatérhet a tartós növekedési pályára.

Ezek a remények azonban mindig is nagyon derűlátók voltak. Jóllehet a görög bérköltségek csökkentek, ez azonban nem vezetett az exportárak relatív csökkenéséhez, márpedig ez a nemzetközi versenyképesség alapja.

Mindemellett a görög gazdaságban felhalmozódott hatalmas mennyiségű kapacitástöbblet azt jelenti, hogy Görögországnak nem csupán versenyképes árfolyamú, de egyenesen "ultragyenge" valutára lenne szüksége e kapacitásfelesleg felszívásához és a további elhúzódó defláció elkerüléséhez. Ez utóbbi azért is fontos, mert a tartós defláció csak még további növeli a görög adósságterhet - hangsúlyozzák a Capital Economics londoni elemzői.

A ház szerint Görögország és hitelezői még mindig megtalálhatják a módját valamiféle egyezségnek, ám egy olyan rövid távú megállapodás, amely nem tartalmaz igen nagymértékű adósságkönnyítést, valószínűleg csak arra lenne jó, hogy az elkerülhetetlent halogassa még egy kis ideig.

Mindeközben a görög gazdasági és költségvetési helyzet folyamatosan tovább romlana, és az euróövezeti döntéshozók még több időt és energiát ölnének egy mind reménytelenebbnek tűnő ügybe - fogalmaznak a Capital Economics londoni elemzői.

A cég szerint mindezek alapján jó eséllyel elérkezhetett az ideje annak, hogy az euróövezet "útjára engedje" Görögországot.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői kedd éjjel összeállított helyzetértékelésükben közölték, hogy most már 60 százalék körüli esélyt látnak a Grexitre, vagyis Görögország távozására az euróövezetből, és véleményük szerint ez "kaotikus körülmények közepette" megy majd végbe.

A ház szerint ha az Európai Unió nem enged jelenlegi tárgyalási álláspontjából, Görögország néhány héten belül saját új valuta nyomtatásának elkezdésére kényszerülhet.

A JP Morgan londoni elemzőinek számításai szerint ha Görögország távozik az euróövezetből, az utódvaluta a kibocsátás utáni első évben legalább 50 százalékkal leértékelődne.

Más nagy londoni házak is készítettek árfolyam- és GDP-előrejelzéseket Grexit esetére.

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő Londonban ismertetett tanulmánya szerint a cég által elvégzett szimulációs modellszámítások azt mutatják, hogy ha Görögországnak távoznia kell az euróövezetből, a követő két évben a görög hazai össztermék 25 százalékkal zuhanna.

A régi-új valuta, a drachma az S&P számításai szerint a görög euróövezeti csatlakozás előtt rögzített 340 drachma/euróról az idei negyedik negyedévre 540 drachma/euróig gyengülne, az utána következő néhány negyedévben azonban 440 drachma/euróig erősödne vissza, így összességében 30 százalékkal értékelődne le az eredeti átváltási árfolyamhoz képest.

Címkék: adósság, görög

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 28. 16:07, szerda | Külföld

Háborús bűnökkel gyanúsított egykori katonákat fogtak el Boszniában

Háborús bűnök gyanújával két egykori boszniai szerb katonát fogtak el a hatóságok a nyugat-boszniai Banja Luka közelében kedden - közölte internetes oldalán a Nezavisne Novine című boszniai napilap.

2020. Október 28. 11:06, szerda | Külföld

Meghekkelték és elcsúfították Donald Trump hivatalos honlapját

Meghekkelték és elcsúfították Donald Trump kampányának hivatalos honlapját - jelentette be az amerikai elnök újraválasztási kampánytörzse kedden.

2020. Október 28. 09:05, szerda | Külföld

Már csaknem 44 millió fertőzöttet tartanak nyilván a világon

Világszerte már 43 907 193 ember fertőződött meg koronavírussal, a járvány halálos áldozatainak száma 1 166 240, a gyógyultaké pedig 29 731 128 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerda reggeli adatai szerint.

2020. Október 28. 05:00, szerda | Külföld

A cseh kormány meghosszabbítaná a szükségállapotot

A cseh kormány felkéri a képviselőházat, hogy hagyja jóvá a szükségállapot egy hónappal való meghosszabbítását - közölte a kormány rendkívüli keddi ülése után Andrej Babis miniszterelnök.