Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Március 23. 06:47, péntek | Helyi önkormányzati
Forrás: infoCegléd

Ülésezett a képviselő-testület

Ülésezett a képviselő-testület

Egyre kevesebb az ittasan okozott baleset, viszont egyre több a lopás Cegléden. Nyolc fővel csökken a Polgármesteri Hivatal létszáma. Az idei Pantheon táblát Dobos János, egykori református lelkész kapja.

A képviselő-testület március 22-i ülésén a napirendek előtt Földi László virággal köszöntötte Soltészné Lédeczi Judit karnagyot, aki március 15-e alkalmából a Magyarországon adományozható legnagyobb zenei kitüntetésben, Liszt Ferenc-díjban részesült.

Soltészné Lédeczi Judit megköszönte a város támogatását. Mint mondta, felső-, szakmai körökből korábban már többször is felterjesztették erre a díjra, de csak most kapta meg, mivel "alulról" indult a kezdeményezés, azaz innét Ceglédről javasolták.

Megtartotta évi rendes beszámolóját a Ceglédi Rendőrkapitányság. Ambrus Zoltán alezredes arról tájékoztatott, hogy ahogy a szervezetükhöz tartozó tizenkét településből tizenegyben, úgy Cegléden is nőtt a bűnelkövetések száma a tavalyi évben. Ez egyébként megegyezik az országos tendenciákkal, a megélhetési gondok sokakat, akik azelőtt nem követtek volna el bűnt, arra kényszerítenek, hogy akár egy sonkáért vagy lisztért, cukorért betörést kövessenek el – ismertette az okokat az ezredes, aki kiemelte még a kerékpárlopások számának a növekedését is. A lopások száma egyébként csaknem ötven százalékkal emelkedett az előző évhez képest – állt a beszámolóban. Ugyanakkor jó hír, hogy a felderítési statisztikák javultak. A Ceglédi Rendőrkapitányság létszáma 42 fővel gyarapodott az elmúlt évben, ők azok a fiatalok, akik az idén lesznek főállású rendőrök, és akik, remélhetőleg Cegléden képzelik el a jövőjüket. A közlekedés terén Ambrus Zoltán ezredes elmondta, hogy sikerült Cegléden tíz százalék alá szorítani az ittasan okozott balesetek arányát, ami más városokban akár harminc-negyven százalékra is rúg.

Fésűs Ferenc (Fidesz) képviselő arról tájékoztatott, hogy az Ugyerben már tettek lépéseket annak érdekében, hogy egy roma származású területi megbízottat nevezzenek ki, ám egyelőre nem találtak megfelelő személyt a feladat ellátására.
A rendőrség beszámolóját a képviselő-testület egy ellenszavazattal fogadta el.

A következő napirendi pontban a Polgármesteri Hivatal létszámcsökkentéséről határoztak a képviselők. Az adminisztráció csökkentése érdekében tett lépés következtében kilenc álláshely szűnik meg a hivatalban, amit eddig nyolc személy töltött be. Ennek költségeire, amely a végkielégítést, felmentési illetményt jelenti, pályázni lehet a központi kormányzatnál. Nagy Tamás (MSZP) elmondta, hogy bár a kormányzat álláshelyeket ígért, jelenleg éppen arra ad pénzt, hogy megszűnjenek állások.

Az idei szezonban a balatonszárszói ifjúsági tábort az albertirsai önkormányzat helyett az IRMÁK Utilis Kft. üzemelteti. A tábor működtetése a ceglédi önkormányzatnak nem kerül pénzbe – hagyta jóvá a testület.
Meghatározta a testület a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díját. Az ellátás biztonságát a döntés nem érinti.

Tulajdonosi hozzájárulását adta az önkormányzat, hogy a belső strandon a Ceglédi Vasutas Sport Egyesület Vízilabda szakosztálya értéknövelő beruházást hajtson végre, ezt a társasági adóról szóló törvénynek a látvány-csapatsportok támogatására vonatkozó új szabályai teszik lehetővé.

A képviselő-testület ezek után oktatási intézmények vezetőinek a beszámolóit hagyta jóvá, többek között a Táncsics Mihály Általános Iskola és Óvoda leköszönő igazgatójáét.
Földi László polgármester képviselői felvetésre válaszolva elmondta: pedagógusként a cigány társadalom felemelkedését a közoktatáson keresztül látja megvalósíthatónak, a szegregáció pedig éppen ez ellen hat. Az új oktatási törvényben meghatározott egész napos oktatási rendben ugyanakkor sokat tudnak segíteni az ingerszegény környezetből érkezett gyerekeken.

A képviselő-testületi ülésen eldőlt a városi bölcsődék nyári zárva tartásának az ideje is: Dózsa György Utcai Tagbölcsőde 2012. július 09-től – 2012. augusztus 12-ig, a Deák Utcai Tagbölcsőde 2012. július 23-tól – 2012. augusztus 12-ig lesz zárva. Nyitás mindkét bölcsődében 2012. augusztus 13-án lesz. Idén is biztosít ügyeletet a Deák Utcai Tagbölcsőde 2012. július 09-től – 2012. július 20-ig. Április 23-án mindkét bölcsőde zárva lesz, hiszen ez valamennyi bölcsődei dolgozó szakmai ünnepe.

A következő oktatási évtől a csökkenő gyermekszám miatt eggyel kevesebb óvodai csoport indul a városban, méghozzá valószínűleg az Ady Endre utcai óvodában. Ez egyébként elbocsátással nem jár.

A VÁRVAG Kft. üzemeltetésébe adta a képviselő-testület a 0334/6. hrsz.-ú ingatlanon lévő volt kommunális hulladéklerakó rekultivált területét, továbbá a 01113/1. hrsz.ú, és a 01113/2. hrsz.-ú (Kőkunyhó dűlői) ingatlanon lévő volt veszélyes hulladéktárolót, illetve 1636/2. hrsz.-ú ingatlanon kialakult inert* hulladéktárolót. A cég feladata a környezetvédelmi mintavételezésre is kiterjed majd.

A Városvédő és Szépítő Egyesület 1997-óta a Városháza udvarán évente Városi Pantheon táblát helyez el, emléket állítva egy-egy neves ceglédinek. 2012-ben Dobos János egykori református lelkészt javasolják. Dobos János 1854-ben lett Cegléd református papja, az ő idejében épült a református nagytemplom, és 1877-től a turini százas küldöttség vezetőjévé választották. Második felesége Csokonai Vitéz Mihály unokahúga, Csokonai Vitéz Zsuzsánna volt.

* Inert hulladék: az a hulladék, amely nem megy át jelentős fizikai, kémiai vagy biológiai átalakuláson. Jellemzője, hogy vízben nem oldódik, nem ég illetve más fizikai vagy kémiai módon nem reagál, nem bomlik le biológiai úton, vagy nincs kedvezőtlen hatással a vele kapcsolatba kerülő más anyagra oly módon, hogy abból környezetszennyezés vagy emberi egészség károsodása következne be, további csurgaléka és szennyezőanyag tartalma, illetve a csurgalék ökotoxikus hatása jelentéktelen, így nem veszélyeztetheti a felszíni vagy felszín alatti vizeket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 01. 10:51, csütörtök | Helyi önkormányzati

Beszámoló döntésekről

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.