Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Május 20. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Lengyel: ősztől kancellária-rendszer lehet az egyetemeken

Lengyel: ősztől kancellária-rendszer lehet az egyetemeken

Az új kormány megalakulása után kerül a Parlament elé a kancellária-rendszer bevezetésének kérdése – mondta Lengyel Györgyi közigazgatási államtitkár. A kancellár lesz az, aki többek között az egyetem informatikai, humánerőforrás-ügyi, gazdasági és jogi ügyes-bajos dolgát átveszi a rektortól - szegedma.hu.

Nemrégiben tárgyalta a kormány az operatív programokat, de még kiegészítésekre van szükség, mivel a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklus most indult - mondta Lengyel. Szervezeti átalakítások történtek az elmúlt hónapokban, elsőként az irányító hatóságot integrálták a minisztérium szervezetébe, április közepétől pedig a közreműködő szervezet, az Európai Szociális Alap (ESZA) került a szaktárcánkhoz mintegy 700 fővel. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy míg korábban nonprofit kft. formában működtek, mostantól kormánytisztviselőként végzik a munkájukat az érintett alkalmazottak - fűzte hozzá.

Az államtitkár rámutatott, hogy módosítani kell a felsőoktatási törvényt. Az új kormány megalakulása után terjesztik a Parlament elé a jogszabály-módosítást. Ennek értelmében az állami fenntartás felelősségét a jövőben a kancellár testesíti meg, és a koncepciót ismerve elmondható, a kancellár lesz az, aki többek között az egyetem informatikai, humánerőforrás-ügyi, gazdasági és jogi ügyes-bajos dolgát leveszi a rektor válláról. A kancellárok kinevezését miniszterelnöki vagy miniszteri hatáskörben képzelik el, jelenleg a törvénymódosítás utolsó fázisában tartanak - mondta. Céljuk, hogy szeptembertől kancellárok legyenek a felsőoktatási intézményekben. Vannak olyan intézmények, ahol maguktól létrehozták a kancellária-rendszert, ilyen például az Óbudai vagy épp a veszprémi Pannon Egyetem.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton