Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Október 01. 10:38, hétfő | Helyi
Forrás: infoCegléd

Lengyel-magyar kapcsoltok ápolása

Lengyel-magyar kapcsoltok ápolása

Nemzetközi történelmi vetélkedő Zánkán.

Nemzetközi történelmi vetélkedő és tábor volt Zánkán szeptember 17 és 21 között. Városunkat a Ceglédi Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola csapata képviselte, név szerint: Egei Szilárd, Hegedűs Diána és Hegedűs Erika, mindnyájan a 13. B-ből.

A versenyezni kívánó diákoknak júniusban kellett elkészíteniük egy tanulmányt egy olyan személyről, akinek az emlékét saját városukban is őrzik. A Közgáz csapata Józef Wysockit választotta, mivel ő sokat tett hazánkért a szabadságharc idején, illetve egy róla megemlékező tábla is található a Pesti úton.

Augusztusra kiderült, hogy a Közgáz csapata továbbjutott a döntőbe, melyen 30 lengyel és 10 magyar csapat vett részt, többségében középiskolások, de sokan voltak az általános iskolások is, akik külön kategóriában vettek részt a versenyen. A csapatok sokfelől jöttek: Lengyelország, Románia és Magyarország különböző területeinek képviselői találkozhattak Zánkán.


Az általános iskolás diákok Bem József élete és munkássága témájában versenyeztek, míg az idősebbeknek az 1914 és 1945 közötti lengyel-magyar kapcsolatokról kellett beszámolniuk írásbeli és szóbeli fordulóban egyaránt. Dr. Kovács István polonista, történész előadást is tartott az ott lévőknek lengyelül és magyarul a két nép barátságának különböző időszakairól. Egyben ő volt a zsűri elnöke is.


A díjátadóra a zánkai táborban található Egry József Középiskola dísztermében került sor, melyen részt vett Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, miniszterelnök-helyettes és Roman Kowalski magyarországi lengyel nagykövet is.


A nemzetközi verseny Cegléd számára dicsőséges eredménnyel zárult, hiszen a Közgáz csapata a tavalyi 5. után idén 2 helyezést ért el. A csapat felkészítő tanára Kovács Zoltán volt.

Egei Szilárd

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció