Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Június 19. 16:20, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Lemondott Tamási Judit, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke

Lemondott Tamási Judit, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke

Lemondott vezetői munkaköréről Tamási Judit, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöke július 1-jei hatállyal - tájékoztatta a KÖH kedden az MTI-t.

Közleményük szerint Tamási Judit a kulturális örökségvédelmi törvény július 1-jén hatályba lépő módosításával való egyet nem értése jeléül mondott le tisztségéről.
Mint írták, a KÖH távozó elnöke a lemondásáról további nyilatkozatot nem kíván tenni.
A kulturális örökség védelméről szóló törvény július 1-jén hatályba lépő módosítása elveszi a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, illetve a Kormányhivatalok Kulturális Örökségvédelmi Irodái építéshatósági jogkörét, és csak szakhatóságként vonja be őket az építési engedélyezési folyamatba.
A még áprilisban elfogadott törvénymódosítást benyújtói - Borkai Zsolt (Fidesz), Habis László és Michl József (KDNP) - azzal indokolták, hogy az önálló építésügyi hatósági hivatalok működésével az építési engedélyezés folyamata új körülmények közé kerül. Az új rendszerben szükségtelenné válik, hogy a Kormányhivatalok Kulturális Örökségvédelmi Irodái önálló építésügyi hatósági jogkörrel rendelkezzenek, hiszen szakmai elvárásaikat szakhatóságként maradéktalanul érvényre juttathatják.
A megváltozott rendszerben így az önálló építésügyi hatósági jogkört a települési önkormányzatok fogják ellátni, a Kulturális Örökségvédelmi Iroda mint szakhatóság vesz részt az építésügyi hatósági eljárásban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.