Városlista
2021. szeptember 27, hétfő - Adalbert

Hírek

2021. Február 04. 06:00, csütörtök | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Látványosan csökkent a Covid-19 miatt intenzív osztályon ápoltak halálozási aránya

Látványosan csökkent a Covid-19 miatt intenzív osztályon ápoltak halálozási aránya

Látványosan, 60 százalékról 36 százalékra csökkent globálisan a Covid-19 miatt intenzív osztályon ápoltak halálozási aránya a járvány kezdete óta egy új tanulmány szerint.

Az új típusú koronavírus okozta világjárvány tavaly év eleji kitörése óta a halálozási arány azért javult ekkorát, mert jelentősen fejlődtek a gyógyítás módjai - írta a The Guardian online kiadása az Anaesthesia című szaklap friss számában közölt kutatásról, amely 43 128 beteg adatait magában foglaló 52 korábbi tanulmány alapján készült.

A kutatást a bathi Royal United Hospital kutatója, Tim Cook vezette, a további négy szerző szintén a brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) szakembere.

Az intenzív osztályokon ápoltak halálozási aránya a március végi majdnem 60 százalékról május végére kevesebb mint 42 százalékra esett vissza a kutatócsoport első elemzése szerint, az új tanulmány ezt a csökkenő tendenciát mutatja ősszel is, októberre már csak 36 százalékos a halálozás. A kutatást végző orvosok azonban arra figyelmeztettek, hogy a tavaly év végére elért jelentős javulás megtorpanhatott.

Az új vírusvariánsok megjelenése miatt több ember lett súlyos beteg, ami növelheti az intenzíven ápoltak halálozási arányát. Az egész világon zajló védőoltási program ugyanakkor csökkentheti az életmentő kezelésre szorulók számát.

"A szeptember végi halálozási arányok minden vizsgált tanulmányban alacsonyabbak voltak, mint amit május végén jelentettünk" - írták a tudósok.

A javulást a szteroidok kiterjedtebb használatának, az oxigénterápia és az infúzió alkalmazása módjának és a vérrögkockázat kezelésének számlájára írható.

A világ legtöbb régiójában a halálozási arány jelenleg 30-40 százalék között mozog, az európai átlag 33,4 százalék, az észak-amerikai 40 százalék. Az ausztráliai Victoria államban szokatlanul alacsony, 11 százalék, a Közel-Keleten rendkívül magas, 62 százalék, ez utóbbi adatot a térség négy országát felölelő tanulmány alapján állapították meg.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 27. 09:58, hétfő | Külföld

A fertőzöttek száma 231,8 millió, a halálos áldozatoké 4,75 millió a világon

A világon 231 820 802 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 748 055 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai szerint

2021. Szeptember 27. 08:16, hétfő | Külföld

A szociáldemokraták győztek a parlamenti választáson Németországban

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kapta a legtöbb szavazatot a németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson a hétfőn kora reggel közölt hivatalos előzetes végeredmény szerint.

2021. Szeptember 26. 18:10, vasárnap | Külföld

Beoltották a tanárok nyolcvan százalékát, kezdődhet a tanév Koszovóban

Miután az oktatásban dolgozók nyolcvan százalékát beoltották a koronavírus ellen, hétfőn megkezdődhet a tanév Koszovóban - közölte döntését a pristinai kormány vasárnap.

2021. Szeptember 26. 16:03, vasárnap | Külföld

Tízezer fölé emelkedett a kórházban kezelt betegek száma Romániában

Romániában vasárnapra tízezer fölé emelkedett a kórházban kezelt koronavírusos betegek száma - derült ki a stratégiai kommunikációs törzs által közölt legfrissebb adatokból.