Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2011. Október 26. 16:28, szerda | Helyi
Forrás: infoCegléd

Látássérültek irodalmi napja Cegléden

Látássérültek irodalmi napja Cegléden

A Cegléd és Térsége Látássérültjeinek Egyesülete irodalmi napot szervezett október 25-én, a nemzetközi Fehér Bot napja alkalmából.

Igen fontos, hogy a világnaphoz a térség látássérültjei is csatlakozzanak, és kellőképpen felhívják a figyelmet a vakok és gyengénlátók sajátos helyzetére, valamint a fogyatékkal élőkben rejlő értékekre.

Az egyesület 2009-ben indította el „Tehetség fénye” kulturális rendezvényét, Cegléd Város Önkormányzatának Kulturális, Oktatási és Népjóléti Bizottsága támogatásával. Az elmúlt években bemutatkozhattak a térség látássérültjei a képzőművészet, a zene és a festészet területén. Idén az irodalom került a középpontba és lehetősége nyílt a többségi társadalomnak megtapasztalni, hogy a látássérültek is képesek verseket írni és szavalni.

Az integrált irodalmi délelőttön az „Óda a fényhez” látássérültek alkotásait tartalmazó antológiát mutatta be dr. Baranyiné Miks Mária, valamit a Ceglédi Alkotók Egyesülete „Mérhetetlenül” kötetének történetéről, a helyi alkotókról beszélt Füredy Agnet, az irodalmi szekció vezetője. Az antológiából verseket szavalt Veres Katalin, a CTLE alelnöke, valamint Ézsiás László Aranyharang és Vörösmarty díjas látássérült költő, versmondó. Svábenszki Pál saját versei közül mondott el néhányat az érdeklődő közönségnek.

A nap folyamán „vak szoba” várta bátor jelentkezőit, akik a teljes sötétségben látóként a nem látók világát tapasztalhatták meg. Több mint negyven iskolás érkezett, hogy átélhessék a nem látás élményét, valamint kipróbálhassák a látássérültek életét megkönnyítő különféle beszélő segédeszközöket, és megismerkedjenek a Braille írással, olvasással.

Reméljük, „Tehetség fénye” programsorozat jövőre is megrendezésre kerülhet, hiszen az elmúlt évek visszajelzései, az érdeklődők egyre növekvő száma azt mutatja, hogy igény van a térségben hasonló alkalmakra. Cegléd Város Önkormányzatának Kulturális, Oktatási és Népjóléti Bizottságának a rendezvény létrejöttéhez és szervezéséhez nyújtott pályázati támogatását ezúton is köszönjük!

Tóth Eszter Sára,
Vakok és Gyengénlátók Ceglédi Egyesületének elnöke

Fotó: Kisfaludi István

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció