Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Március 12. 14:03, hétfő | Belföld
Forrás: STOP / MTI

Lassan nem lesz tűzoltóság sem

Lassan nem lesz tűzoltóság sem

Az idén tovább működhet a tiszaföldvári székhelyű önkormányzati tűzoltóság.

Miután a város önkormányzata a költségvetési tartalékából pótolni tudta az állami támogatás csökkenése miatt hiányzó pénz nagy részét - közölte Hegedűs István, Tiszaföldvár független polgármestere.

Az elöljáró hozzátette: a tűzoltóság a korábbi években gond nélkül működött, annak költségeit az állami normatíva és az önkormányzati hozzájárulások fedezték. Az idei évtől azonban a központi támogatást egy másféle szorzóval számolják, aminek a következményeként a támogatás kereken 10 millió forinttal csökkent.

A működtetéshez hiányzó anyagiak előteremtését nagyban nehezítette, hogy Martfű kilépett a tűzoltóság fenntartásához hozzájáruló települések közül. Lépését azzal indokolta, hogy a műszaki mentés és a tűzoltás állami feladat, ráadásul az önként vállalt feladat ellátásához az alapító önkormányzatok közül több évek óta nem adott pénzt.

Hegedűs István tájékoztatása a tavalyinál 10 millió forinttal kevesebb összeget két tűzoltó elbocsátásával és a dologi kiadások csökkentésével sikerült lefaragni 6 millió forintra.

Mint hozzátette, ezt a pénzt próbálták meg az alapítóktól összeszedni, de ez nem sok sikerrel járt, mert a szűkös költségvetésű Cibakháza, Kengyel és Rákócziújfalu csak minimális összeget tudott felajánlani. Ezért a pénz döntő hányadát úgy biztosították, hogy a tiszaföldvári képviselő-testület az általános pénzügyi alapja terhére a már odaítélt támogatási összegen felül további 5 millió forintot szavazott meg a tűzoltók munkájához.

Amíg a tiszaföldvári tűzoltóság működik, addig Martfűre is innen fognak elsőként kivonulni a szakemberek egy esetleges tűzesethez, az önkormányzat kilépésétől függetlenül - mondta a polgármester.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni