Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Április 30. 23:37, péntek | Helyi

Lakossági tájékoztató

Lakossági tájékoztató

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy Magyarország Kormánya kihirdette a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának harmadik fokozatára tekintettel a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedéseket szabályozó kormányrendeletek módosításáról szóló 194/2021. (IV. 26.) kormányrendeletet.

A jogszabály rendelkezései a négymilliomodik COVID-19 elleni oltóanyaggal történő védőoltás első dózisa beadását követően, 2021. május 1-jén (szombaton) lépnek hatályba, melynek értelmében:

  1. A kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.
  2. Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.
  3. A védetteknek (akinek védettségi igazolványa van) este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.
  4. A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik.
  5. A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.
  6. Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.
  7. A védettek és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják.
  8. A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken.
  9. A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet, vagy akár egy éves bezárással is sújtható.

A rendeletben meghatározott valamely jogot

  • védettsége alapján gyakorolni kívánó személy felhívható a védettségi igazolvány, illetve a személyazonossága igazolására alkalmas hatósági igazolványa (személyazonosító igazolvány, útlevél, vagy vezetői engedély) bemutatására.
  • gyakorolni kívánó, 6. életévét betöltött, de 18. életévét be nem töltött személy felhívható életkorának az arra alkalmas módon való igazolására (személyi igazolvány, útlevél, vezetői engedély, diákigazolvány) Az ellenőrzés mellőzhető, ha a kiskorúság ténye nyilvánvaló.

Az ellenőrző szerv/személy jogosult az igazolványon szereplő adatok megismerésére, de azokat semmilyen módon nem rögzítheti.

A védettségi igazolvány közokiratnak minősül. A hamis, hamisított, vagy más nevére szóló valódi igazolvány felhasználása bűncselekmény, melynek elbírálására a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény közokirat hamisításról szóló 342. §-ában foglaltak az irányadóak.

Mivel a járvány továbbra is jelen van, ezért a fokozatos újraindítás mellett is fenn kell tartani bizonyos biztonsági intézkedéseket. Ezért egyes helyszíneken a védettséget nem szerzett dolgozóknak továbbra is maszkot kell hordaniuk. Fennmaradnak a magán- és családi rendezvényekkel kapcsolatban 2020 novemberében elrendelt korlátozások (max. 10 fő).

A közterületen, a tömegközlekedési eszközökön, boltokban - azokon a helyeken, ahol nem csak beoltott, vagy a fertőzésen átesett személyek tartózkodhatnak - továbbra is kötelező a maszkhasználat, továbbá tilos a csoportosulás és a gyülekezés. Ez a még be nem oltott állampolgárok védelmét szolgálja.

Cegléd Város Önkormányzat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció