Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Augusztus 21. 14:57, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Külföldi sajtó Magyarországról - Német, osztrák és svájci lapok demokráciáról, Horthy-szoborról, Bajnairól

Külföldi sajtó Magyarországról - Német, osztrák és svájci lapok demokráciáról, Horthy-szoborról, Bajnairól

A Berliner Zeitung című német lap a csehországi kormányválsággal kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal, a Der Standard osztrák újság a Horthy-korszak megítéléséről, a sváji Neue Zürcher Zeitung című lap pedig Bajnai Gordon listavezetői esélyeiről jelentetett meg írást.

A baloldali Berliner Zeitung online kiadásában a Kiüresített demokrácia címmel megjelent vezércikk szerzője, Frank Herold kiemelte: megszakadt az a lendületes átalakulás, amely a kommunizmus bukása után számos kelet-európai országban elindult. Hozzátette: negyedszázaddal a forradalmi változások után már csak "politikai elitek uralkodnak a civiltársadalom részvétele nélkül", és megkérdőjeleződött a demokratikus rendszer stabilitása, ami nemcsak Csehországban figyelhető meg, hanem számos, úgynevezett átalakuló országban.
Úgy vélte: Magyarországon "egy jobboldali konzervatív miniszterelnök és baráti köre arra használja fel a demokratikus úton megszerzett abszolút hatalmat, hogy lépésről lépésre kiüresítse a demokráciát és egy tekintélyelvű, rendies uralmi szerkezetet építsen ki helyette".
A Berliner Zeitung testvérlapja, a Frankfurter Rundschau Politika a hátsó szobákban címmel közölte Frank Herold írását.
http://www.berliner-zeitung.de/meinung/leitartikel-zur-lage-in-osteuropa-ausgehoehlte-demokratie,10808020,24054256.html
http://www.fr-online.de/meinung/leitartikel-zu-tschechien-politik-in-hinterzimmern,1472602,24032420.html
Az osztrák Der Standard írásában megállapította, hogy kedden Siófokon először avatott Horthy-szobrot az Orbán-kormány egy minisztere. Mindenesetre - tette hozzá a liberális napilap tudósítója - nem az egykori kormányzót, Horthy Miklóst, hanem a fiát, Istvánt ábrázolja a szobor, amelyet Hende Csaba leleplezett. Az Orbán-kormány hivatalba lépése óta újabb és újabb községekben emeltek Horthy-emlékműveket, avattak emléktáblákat vagy neveztek el köztereket "a jobbtól jobbra állók idolja" számára - írta a lap. A szerző értékelése szerint a kormány azt akarja elhitetni a külfölddel, hogy nincs hivatalos Horthy-kultusz, az emlékművek a települések független kezdeményezéseire létesülnek. Az, hogy ezeket a településeket Orbán pártjának politikusai vezetik, nem említik - írta. A keddi szoboravatás az Orbán-kormánynak "a Horthy-kultusz rehabilitálására irányuló tágabb stratégiája részeként" értékelte a Standard, kitérve arra, hogy folyamatban van a Kossuth tér átalakítása. Ennek eredményeként a szobrok és emlékművek "éppen úgy fognak kinézni, mint a Horthy-korszakban" - írta a lap.
http://derstandard.at/1376534127843/Horthy-Kult-mit-Segen-der-Regieru
A Neue Zürcher Zeitung terjedelmes cikkben foglalkozott Bajnai Gordon listavezetői esélyeivel és az MSZP és az Együtt Magyarországért 2014 együttműködésének kérdéseivel. Bajnai - írta a liberális konzervatív napilap - nemrég külföldi újságírók előtt bizakodónak mutatkozott abban a tekintetben, hogy az ellenzék leváltja a Fideszt a választásokon. Bajnai a számos, Orbán Viktorban csalódott magyar szemében reményforrásnak számított, de a tavaly téli szárnyalás után visszaestek közvélemény-kutatási mutatói és Orbán Viktor hatalomból való kiszorításához rá van utalva a szocialistákra - állt a cikkben.
A lap ismertette, hogy Bajnai és Mesterházy megállapodtak egy közös alapprogramról, a részletekről azonban továbbra is vitáznak. "Úgy tűnik, nehezebb közös nevezőt találni Bajnai liberális pártja és a szocialisták klienspolitikája között" - fogalmazott az NZZ.Orbán - állt a cikkben - támaszkodhat saját pártjára és egy jól olajozott kampánygépezetre, s nem csak "a választási jogot szabatta át saját előnyére", de a pártfinanszírozási szabályok és a médiaviszonyok is a kezére játszanak. Látszólag Orbánnak vannak jobb kártyái, mert "unortodox gazdaságpolitikájával" elsősorban külföldi nagyvállalatokra rótt terheket, és minden közvélemény-kutatás szerint jelentősen vezet - írta az NZZ.
http://www.nzz.ch/aktuell/international/auslandnachrichten/sinkender-stern-eines-hoffnungstraegers-1.18135493

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).