Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. November 09. 13:34, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Külföldi sajtó Magyarországról - Frankfurter Allgemeine Zeitung, Rzeczpospolita

Külföldi sajtó Magyarországról - Frankfurter Allgemeine Zeitung, Rzeczpospolita

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) német és a Rzeczpospolita lengyel konzervatív napilap a magyar kormány és az EU viszonyáról közölt beszámolót pénteken.

A FAZ a címoldalán Budapest védekezik címmel közölt részletet a cikkből, amely ismerteti az Európai Bizottság (EB) gazdasági előrejelzésével és az Európai Bíróságnak a bírák nyugdíjazására vonatkozó döntésével kapcsolatos magyar kormányálláspontot, valamint Surján László európai parlamenti alelnök véleményét az EB-ről. A lap politikai rovatában A magyar kormány bírálja az EU-t címmel megjelent írásában a szerző, Stephan Löwenstein felidézte, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint téves az EB prognózisa, miszerint az államháztartási hiány 2014-ben ismét meghaladja a 3 százalékos tűréshatárt. Vita mindenekelőtt abban van, hogy milyen hatást fejt ki a bankadó emelése és a tranzakciós adó - tette hozzá a FAZ tudósítója.
A bírósági döntéssel kapcsolatban úgy vélekedett: "erős" volt Orbán Viktor nyilatkozata, amelyben döglött kutya fejbe vágásáról beszélt. Kiemelte: a kormányfő által hivatkozott alkotmánybírósági döntésből nem következik, hogy a nyugdíjazott bírákat visszahelyezik az állásukba, ezt csak bírósági eljárással lehet elérni, "miközben a kulcspozíciókat (...) már régen betöltötték".
A Rzeczpospolita című konzervatív lengyel napilap pénteki cikke szerint Brüsszel továbbra is bírálja Magyarországot, pedig Budapest alkalmazkodik az Európai Bizottság (EB) elvárásaihoz.
A lengyel lap megjegyezte, hogy a magyar bírák kényszernyugdíjazására vonatkozó törvényt csak az éles EB-kritika nyomására vonták vissza.
A cikk kiemelte: "Brüsszel hozzáállása azért is jelent nagy csalódást Magyarország számára", mert például Görögországgal szemben az unió jóval megértőbb, míg a görög megoldásokat több elemző részben csak látványintézkedéseknek tartja. Arra is kitért, hogy a túlzottdeficit-eljárás fenntartása miatt késni fog a jövő évi magyar költségvetés elfogadása, a kormány pedig további adóemelésekre kényszerülhet. Ez viszont újabb konfliktussal fenyeget a kormányzat és a pénzügyi intézetek között.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.