Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Július 13. 13:03, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Külföldi sajtó Magyarországról - Elemzések a romániai belpolitikai események kapcsán Magyarországról

Külföldi sajtó Magyarországról - Elemzések a romániai belpolitikai események kapcsán Magyarországról

Vezető osztrák és német napilapok a román belpolitikai fejlemények kapcsán írtak pénteken Magyarországról. Hasonló témájú elemzést közölt legfrissebb számában a The Ecomomist című brit hetilap is.

A Die Pressében Oliver Grimm aaról írt, hogy Európa rémálomszerű valóságot él át újra: úgy tűnik, az EU keleti bővítése, amelynek erősítenie kellett volna a demokráciát, jogállamiságot és az állampolgári szemléletet a Varsói Szerződés egykori országaiban, éppen ezt a célt egyre több országban is elvéti. A vezető osztrák konzervatív napilap szerint a keresztény-konzervatív Orbán Viktor "keménykezű hatalmi politikáját" még be lehetett tudni egyedi esetnek, "az előző évek szocialista nepotizmusa" következményének. A legújabb romániai és bulgáriai események alapján azonban aggasztó minta kezd kirajzolódni - írta, Bulgáriából Miroszlava Todorovának, a bírák szövetsége elnökének szerdai elmozdítását felidézve. Ezekben az országokban a pártok szélsőséges módon azonosulnak azzal a felfogással, hogy a politika zéró összegű játék - vélekedett a szerző. Amint hatalomra jutnak, a pártok a lehető legrövidebb időn belül magukhoz ragadnak minden hivatalt, megpróbálják hatalmukat olyan hosszú időre bebetonozni, ameddig csak lehetséges, és az "aki nincs velünk, az az ellenségünk" felfogást képviselik.
http://diepresse.com/home/politik/eu/1264663/Rumaenische-Grenzueberschreitung?_vl_backlink=/home/politik/eu/index.do

Tűrhetetlen egy EU-tagországban, hogy Victor Ponta rendkívüli törvénnyel, népszavazással akarja eltávolítani Traian Basescu államfőt - írta a Der Standard brüsszeli tudósítója, Thomas Mayer. "Ebben a tekintetben hálásak lehetünk Pontának, mert gátlástalan eljárása felébresztette az európai partnereket és most figyelmesen követik az eseményeket" - tette hozzá a vezető osztrák liberális napilap újságírója. Elfogadhatatlannak nevezte, "ahogy az európai pártcsaládok kettős mércével mérnek". Amikor Orbán Viktor magyar miniszterelnök "botrányos törvényeit" keresztülkorbácsolta a parlamenten, az európai szocialisták diktatúráról beszéltek, a Zöldek és a liberálisok kizárási eljárást szorgalmaztak, a konzervatívok "émelyítő módon" ártalmatlan színben tüntették fel az ügyet - fogalmazott. Ponta esetében - vélekedett - éppen a fordítottja zajlik mindennek. Hozzátette: jó, hogy létezik egy olyan nemzetek feletti, és jogszabályban előírtan pártok feletti intézmény, mint az Európai Bizottság. "Remélhetőleg olyan bátor lesz Ponta esetében, mint Orbán - vagy Nicolas Sarkozy roma-politikája - esetében volt" - írta.
http://derstandard.at/1341845217017/Verfassungstreue-und-EU-Von-Orban-zu-Ponta

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap a romániai belpolitikai fejleményekkel kapcsolatban Nem családi ügy címmel közölt pénteken vezércikket, amelyben foglalkozott Magyarországgal. A szerző, Günther Nonnenmacher, a lap öttagú szerkesztőbizottságának tagja hangsúlyozta: az uniós intézmények joggal aggódnak a romániai demokrácia és jogállamiság miatt, és "semmi okuk nincs arra, hogy gyengédebben bánjanak Ponta román kormányfővel, mint magyar szomszédjával, Orbánnal". A magyar miniszterelnök "mégiscsak választás útján korrekt módon létrejött és az alkotmány módosításához elegendő nagyságú többségre támaszkodik, Ponta ellenben dezertőrök segítségével kormányoz" - fejtette ki. Hozzátette: hibának bizonyult, hogy "jelképes politikai okokból" olyan országokat vettek fel az EU-ba, amelyek nem feleltek meg a tagsági követelményeknek. Most pótolni kell az elmaradásokat, és ezt nem gátolhatja meg "a +pártcsaládokon+ belüli szolidaritás". http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/rumaenien-keine-familiensache-11818350.html Victor Ponta román miniszterelnök, aki "harckocsival gázol át az alkotmányon", tanulhatna Orbán Viktor magyar kormányfőtől, aki nem szétzúzta a magyar alkotmányt, hanem újra cserélte - írta pénteken megjelent kiadásában a The Economist. A tekintélyes brit gazdasági-politikai hetilap "Viktor and Victor" című írása szerint Orbán Viktor "mesteri játszmát folytat": nemzeti ünnepeken Magyarország új brüsszeli urai ellen buzdítja a hazafias tömegeket, ugyanakkor békülékeny hangot üt meg, ha erre van szükség. A kormányfő hamar felismerte, hogy az EU nem sokat tehet, azon kívül, hogy felfüggeszti Magyarország szavazati jogát, erre azonban nincs sok késztetés, különösen az euróválság idején.
Orbán enged annyit, amennyivel kiengedheti a nyomást, de gondosan vigyáz hazai bázisára, különösen a jobbszárnyon, ahol a Jobbik továbbra is fenyegetést jelent - áll a The Economist írásában.
http://www.economist.com/node/21558618

A Berliner Zeitung Szabad pálinkakultúra címmel közölte Kata Kottra írását. A szerző írása alcímében kiemelte, hogy a "nemzeti konzervatív kormány" által biztosított pálinkafőzési szabadság "uniós szabályokat sért". Kottra megjegyezte: az Európai Bizottság a jövedékiadó-mentesség miatt azzal fenyeget, hogy az Európai Bírósághoz fordul, pedig "Magyarországnak már így is elég baja van Brüsszellel". Hozzátette: Budapest és a brüsszeli bizottság eddigi vitái "számos magyar számára a saját életviláguktól távolinak tűntek", az "adómentes pálinka esetében viszont másként áll a helyzet".
http://www.berlinerzeitung.de

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.