Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Június 03. 17:02, vasárnap | Helyi
Forrás: infoCegléd

Köztünk élnek

Köztünk élnek

Az erő velünk van...

Nem is gondolnánk, hogy mennyi erős fiatal lakik Cegléden! A mostani 15-16 éveseket elnézve kevesekben merül fel a gyanú, hogy sokan közülük kettős életet élnek és ritka képességekkel rendelkeznek. A nap közben még szégyenlősen mosolygó, anyuci kisfiai, akik még a kertbe is csak vonakodva merészkednek ki, az éj leszálltát követően bivaly erős, agresszív fiatalokká válnak. Erejük az elfojtott feszültségből, bártorságuk varázsitalukból, az alkoholból táplálkozik.


A minap egy országos szemétszedési kampány során alkalmam volt segédkezni városunk egyik parkja, a Szent Hubertusz Park rendbetételében, ahol az energiáikat levezető fiatalok után szedtük össze a romokat. A parkon mintha egy kisebb hurrikán söpört volna végig. Mindenhol szétszórt szeméthalmok, eldobált üvegek, flakonok, egy hadseregnek elegendő elszórt cigaretta csikk, letépett burkolatdarabok és a végletekig leamortizált szaletlik. Akár csak egy elhagyott katasztrófahelyszín, ez azonban a valóság. Egy, a park szomszédságában lakó elmondása szerint ezt az állapotot egyetlen éjszaka alatt hozták létre az itt randalírozó fiatalok.


A parkban lévő tengo pályát pezsgősüvegek széttörésére használó, és a csupán néhány hete kihelyezett új szalétlit szétkapó vandálok számára nincsenek átléphetetlen határok.

A szomszéd elmondása szerint az egyébként környékbeli fiatalok rendszeresen randalíroznak a parkban, ahol a nagymértékű szemetelésen kívül komoly károkat okoznak. A lakók ugyan több ízben kihívták már a rendőrséget, akik azonban tehetetlenek a zömében kiskorú elkövetőkkel szemben.

Az ilyen esetek előtt az ember széttárt karokkal, értetlenül áll. Mi az oka? Mi viszi rá őket? Otthon is ezt látják? Milyen ember válik egy ilyen fiatalból? Ez neveltetés kérdése, vagy pusztán viselkedés zavar? Az eset sajnos nem egyedi. Rengeteg ilyen elkallódó félben lévő fiatal él köztünk, akik bizonyítási kényszerrel tele keresik önmagukat. Nem akarok szociológiai mélységekig belemenni a történetbe. A lényeg, hogy jobban oda kell figyelnünk a fiatalokra, hiszen ők határozzák meg a jövőt. És hogy az a jövő milyen lesz, az nem csak rajtuk, de rajtunk is múlik.

FirKata

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció