Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. Október 13. 16:35, csütörtök | Helyi
Forrás: infoCegléd

Köztes átmenetek

Köztes átmenetek

Egy ma nyílt kiállítás keretében bepillantást nyerhetünk a drogok világába a ceglédi Kossuth Művelődési Központ és Könyvtár Kamaratermében.

A most Ceglédre érkező kiállítás 2001 óta járja az országot. A kiállítás 10 év alatt az ország egyik legsikeresebb drog prevenciós kiállításává nőtte ki magát. Ez a rendhagyó interaktív kiállítás elsősorban a felnőtteknek és a 14 évesnél idősebb fiataloknak szól, akik több helyszín bejárásával kaphatnak képet a drogok hatásairól. Ez a kiállítás nem hagyományos prevenciós program, hiszen nem elrettenteni akar, csak kimondja, megmutatja az igazságot a maga egyedi eszközeivel. Az igazság pedig döbbenetes erővel hat.

A kiállítás hat szobán át vezet, egy átlagos család nappalijából egy távoli dimenzióba, a víziók világába. Az első elem alapvetően az okokat keresi: miért nyúl valaki legális illetve illegális drogokhoz, kábítószerekhez.

Az első állomás egy család nappalijába vezet, ahol jelenlegi és volt drogosok részvételével riportrészleteket láthatunk a középpontban elhelyezett televízión keresztül.

A másik termet bizarr fények és formák uralják, a figurák a drogok hatásaira utalnak. Az ópiátok végtag nélküli alakja például a befelé fordulás, a külvilág távoli ingereinek és az önmagával érzett egység érzésének szimbóluma. Oldalt a falon ajtó, akár ki is mehetnénk, de nincs rajta kilincs, rabbá válunk. Talpunk alatt vastag szivacs, ingatag talaj – haladunk befelé…

A harmadik, ún. tükörteremben egy különös háromdimenziós vetítődoboz segítségével minden egyes drogtípussal megismerkedhetünk. Az itt vetített filmek a heroinista, a marihuána-, az LSD-, és a speed fogyasztók saját élményeit mutatják be.

A negyedik terembe lépvén a szoba közepén a pusztulás kellékei tűnnek fel, a falakon pedig fotók láthatók, amelyeket lefelé követve a szenvedélybeteg élete bontakozik ki előttünk: kilátástalanság, társtalanság, bezártság, elszigeteltség, és beszűkült élet képei vizionálják a látogató elé egy nem kívánt élet következményeit.

Az ötödik „állomáson” házak között, egyre nyomasztóbb utcán bolyongunk. A házfalakon szűkülő ablakkeretek és rejtőzködés, titkolózás, az öröm és a döntés szabadságának elvesztése olvashatók. Az utolsó termet pedig egy szociológus szemüvegén keresztül láthatjuk, miként a kivetítőn feltűnő grafikonok, a magyarországi fiatalok drogfogyasztási szokásait mutatják be.

Fontos kiemelni, hogy az interaktív látogatót egyéni tempóban és érdeklődésének megfelelően foglalkoztatják így is emelve a személyre szabottság élményét. A kiállítás megtekintése mindenképpen maradandó emléket és élményeket nyújt. De az elrettentés és a megelőzés példája mellett a legfontosabb annak a végkicsengésnek a megőrzése, hogy mindig van kiút: a szenvedélybetegségből igenis ki lehet gyógyulni.

A most Ceglédre érkező kiállítás eddig több mint 50 városba jutott el. A kiállítás megtekintése csak előre bejelentett csoportokban, szakértő vezetésével lehetséges. Ezért a naponta 9,- 10,- 11,- 12,- 13,- és 14-órakor induló tárlatvezetésekre a ceglédi középiskolák tanulóinak bejelentett csoportjait várjuk. Bejelentkezni a Polgármesteri Hivatal (Cegléd, Kossuth tér 1.) Közoktatási és Szervezési Irodájában lehet munkaidőben.

A felnőtt érdeklődőknek, az iskolai őszi szünet idején (2011. november 2-5-ig), biztosítunk lehetőséget a kiállítás megtekintésére. Bejelentkezni a Városi Könyvtárban (Cegléd, Szabadság tér 5/a.) lehet nyitvatartási időben. A kiállítás november 10-ig várja az érdeklődőket.

További képek a KÉPGALÉRIÁBAN!

Fotó: Kisfaludi István

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció