Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. Április 06. 10:20, szerda | Belföld
Forrás: InfóCegléd

Közlekedési Hírek (2011-04-06)

Közlekedési Hírek (2011-04-06)

A fenti időszakban 5 esetben kellet a kollégáknak balesethez vonulniuk. 2 könnyű sérüléses, 2 anyagi káros balesethez és 1 esetben került sor jelentés írásra. A személyi sérüléses balesetek Cegléden és Albertirsán történtek.

 

Cegléden a Széchenyi út és a Rákóczi út kereszteződésében a MÁV állomás irányába közlekedett egy teherautó, melynek vezetője nem észlelte a Kossuth Ferenc utca felől  a Köztársaság utca felé a kerékpárúton szabályosan közlekedő gyermekkorú kerékpárost és elütötte. A kerékpáros 8 napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket szenvedett.

Az Albertirsán történt esetben is gyermekkorú sértettje volt a balesetnek. Pilis irányából Ceglédbercel irányába tartott egy személygépkocsi a 40-es út lakott területén belül, amikor is a Pesti út egyik kereszteződésében a kijelölt gyalogátkelő helyen szabályosan kerékpárját áttoló gyermeket nem vette észre és fellökte. A sértettnek 8 napon belül gyógyuló könnyű sérülése lett.

Megérkezett a jó idő egyre többen közlekednek kerékpárral, így ilyenkor még inkább megnő a kerékpáros balesetek száma. Az elmúlt évben a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság területén az 1861 személyi sérüléssel járó balesetből 161-et kerékpárosok okoztak.

2011. eddig eltelt időszakában is 39 olyan jellegű személyi sérüléses baleset történt már, melyben okozóként vagy részesként kerékpárosok vettek részt.

2011. április 04-26. közötti időszakban erre tekintettel a Főkapitányság fokozott ellenőrzést rendelt el ezen balesetek megelőzése érdekében.

A Ceglédi Rendőrkapitányság ezt eddig is kiemelt feladatként kezelte, tekintettel arra, hogy az eddig végzett célirányos ellenőrzések tapasztalatai is azt mutatták, hogy a kerékpárral közlekedők közül sokan nincsenek tisztában a rájuk vonatkozó szabályokkal és az egyéb járművel közlekedők sem tartják be velük szemben a szabályokat.

Szeretném ismertetni a kerékpárosokra vonatkozó legfontosabb szabályokat, illetve hogy a közúti fogalomban milyen felszereltségű kerékpárral lehet részt venni.

A kerékpárt éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a külön jogszabályban meghatározott lámpákkal kell kivilágítani, és a kerékpárt hajtó személynek – lakott területen kívül – fényvisszaverő mellényt kell viselnie. A kerékpárt toló személynek, aki ekkor már gyalogosnak számít, ha lakott területen kívül az úttesten, leállósávon, útpadkán tartózkodik, éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén szintén fényvisszaverő mellényt, ruházatot kell viselnie.

A kerékpárosok által elkövetett szabálytalanságok közül a legjellemzőbbek, hogy figyelmen kívül hagyják a közúti jelzéseket, ezen belük is tilos jelzésen haladnak át, átkerékpároznak a kijelölt gyalogátkelőhelyen, nem tartják be a közúti jelzőtáblák szabályait, egyirányú utcán szembe hajtanak a forgalommal, illetve a járdán kerékpároznak.

A kerékpárosokat érintő közlekedési balesetek bekövetkezésének másodlagos oka,  gyakran a kerékpárt ittas állapotban hajtó személy felelőtlen magatartása. 

 

 

A kerékpár forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának feltételeiről szóló 6/1990. (IV.12.) KÖHÉM rendelet 116.§. (1) bekezdésében foglaltak ellenőrzése és  annak betartatása a Rendőrség feladata.

A fenti rendelet értelmében a kerékpárt fel kell szerelni:

  • könnyen kezelhető, megbízható kormányberendezéssel,
  • két egymástól függetlenül működtethető fékszerkezettel, melyek közül az egyik első, a másik a hátsó kerékre hat,
  • hangjelző berendezéssel, mely csak csengő lehet,
  • egy előre fehér, vagy kadmiumsárga fényt adó lámpával,
  • egy hátra piros fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 m távolságról látható helyzetjelző lámpával,
  • hátul egy vagy két, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú, piros színű fényvisszaverővel,
  • legalább az első keréken legalább 1 db borostyánsárga  színű, mindkét oldal felé hatásos oldalsó fényvisszaverővel ( küllőprizmával). 

Reméljük, hogy ezen kicsit hosszabb tájékoztatóval segítséget nyújtottunk a biztonságos kerékpáros közlekedés szabályainak betartásához.

Címkék: közlekedés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő