Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2012. Február 25. 11:01, szombat | Helyi
Forrás: infoCegléd

Közgázosok vitatták meg Európa jövőjét Strasburgban.

Közgázosok vitatták meg Európa jövőjét Strasburgban.

Helyre állt a rend a ceglédi Közgazdasági és Informatikai Középiskolában. Fűtés már van, most pedig egy örömteli siker viszi tovább az iskola jó hírét.

Egy, az Európai Parlament által meghirdetett EUROSCOLA program keretében több nagyváros iskolái mellett most a ceglédi közgazdasági iskola tanulói vehettek részt egy szép és hasznos kiránduláson. A népszerű programon minden hónapban csak egyetlen osztály vehet részt. A sikeres eredményeknek köszönhetően februárban az iskola 12/B osztálya utazhatott ki Strasburgba, hogy a 27 tagállam, mintegy 500 középiskolás diákjával együtt részt vehessenek az „Európai Fiatalok Parlamentje” találkozóján az Európai Parlament üléstermében.

A program célja, hogy lehetővé tegye Európa fiataljai számára, hogy találkozhassanak, nézeteiket megvitassák, és párbeszédet folytassanak Európa jövőjéről.

Hegedűs Erika élménybeszámolója:

A Ceglédi Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola 12. B osztálya 2012. február 15-19-e között Strasbourgba kirándult, hogy részt vegyen az Ifjúsági Európai Parlament ülésén. Hogy hogy kerültünk oda? Az Euroscola pályázatának segítségével. Első lépésben 2011. december 6-án Budapestre, az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájába utaztunk. Ott részt vettünk két EU-órán, majd megnéztünk egy kisfilmet az Európai Unióról. Ahhoz, és az előtte általunk megszerzett ismeretekhez kapcsolódó kérdésekre kellett válaszolnunk teszt formájában, majd reménykedni a legjobbakban, hiszen csak az az osztály utazhatott Strasbourgba, amelyik az adott hónapban a legjobb eredményt érte el. Mi 91 %-ot teljesítettünk, ami az adott hónapban a legjobb volt, így január közepén már a meghívót is megkaptuk. Mindenki meg volt döbbenve az utazás korai időpontján, de azt hiszem, senkinek nem okozott gondot az előkészületek megtétele, hiszen költségeink nagy részét az Európai Parlament állta.

A kijelölt feladatokra a tanórákon és otthon készült mindenki. Csoportokat alakítottunk, melyek egy-egy témakörre összpontosítottak. Foglalkoznunk kellett az európai értékekkel, az információ szabad áramlása és a modern technológiák veszélyeivel és hasznosságával, a migrációval és az integrációval, a környezetvédelemmel, a demokráciával és a polgári értékekkel, végül pedig az Európai Unió jövőjével. A témákra alaposan felkészültünk, még az indulás előtt, melyben nagy segítségünkre voltak tanáraink.



2012. február 15-én délelőtt iskola, délután még némi pakolás, és már csak az indulás maradt. Az indulás este hét órára volt tervezve, s bár kicsit késve, de könnyes búcsú után megindult a busz. Az út elég hosszú volt, közben pedig megálltunk Salzburgban. Ez pontban február 16-án, hajnali negyed négykor volt esedékes. Minden csúszott, de megküzdve a jéggel, eljutottunk Mozart szülőházáig és a Dómig. Sajnálatunkra, nem meglepő módon, minden zárva volt, így a híres neves Mozart-golyóról most le kellett mondanunk. Rövid, egy órás városnézés után ismételten a buszon ültünk, folytatva utunkat. A szállásra 16-án, negyed tizenkettő körül érkeztünk. A cuccaink lepakolása után, egy néhány órás városnézés során megismerkedtünk Strasbourg múltjával és nevezetességeivel, majd visszatérve a szállásra, a szobákba való beköltözés után vacsoráig pihenőidőt kaptunk.



Február 17-én mindenki reggelivel kezdett, majd kettévált az osztály. Az a 24 fő, aki az Európai Parlamentbe volt hivatalos, Czerovszki Mónika tanárnő és Kovács Zoltán tanár úr vezetésével megindult célja felé, míg a többiek Kotlárné Bíró Ágnes tanárnővel kisebb kirándulásra indultak: sétahajóztak, megnézték a csokoládémúzeumot és még sok egyebet.


Mi, 18 másik ország fiataljaival együtt a Parlamentbe mentünk. Az épület hatalmas és belül meglepően tágas. Mindenhol növények vannak. A biztonsági ellenőrzés után először részt vettünk egy gyors eligazításon, majd ott is kaptunk reggelit. A reggeli után, immár csoportokra bontva, megindultunk az ülésterem felé. Mindenhol a képviselők kényelmes foteljei fogadtak minket, egy-egy kis monitor és fejhallgató, amelyen keresztül a szinkrontolmácsot hallhattuk. Angolul vagy németül követtük az eseményeket, tekintve, hogy mi ezen a két nyelven tudunk, és magyar nem volt a választható nyelvek között. Miután mind a 19 ország egy-egy iskolája egy percben bemutatkozott, összefoglalták nekünk az Európai Unió lényegét és a legutolsó ülés fontos pontjait is elmondták (épp azon a héten volt szó Magyarországról). Az ülés közben csatlakozott hozzánk Simon Busuttil, az Európai Néppárt máltai képviselője, aki készségesen válaszolt a neki feltett kérdésekre. A kérdezés egyszerűen működött: Akinek kérdése volt, jelentkezett, majd amikor hallotta ülőhelyének számát, felállt, és miután bekapcsolta mikrofonját, elmondta nevét és feltette a kérdést. A legtöbb kérdés a görög válsággal és egy esetleges közös európai hadsereggel foglalkozott. Ezt követően pedig jöttek a válaszok. Ez így volt egészen az ülés végéig, majd az ebéd következett.

Délután egy gyors játékra (Eurogame) került sor. Négyes csoportokba kellett rendeződnünk, ügyelve, hogy egy csoportban négy különböző nemzetiségű diák legyen. Ezek után kérdezgetnünk kellett egymást, mert a tesztlapon, melyet kaptunk, a kérdések mindegyike más-más nyelven volt feltéve. Miután ezzel végeztünk, az előre kijelölt csoportokban elvonultunk, hogy a témákat, melyekre előzőleg itthon felkészültünk, megvitassuk. Két órán keresztül tárgyaltunk külön termekben, közben pedig kiválasztottunk egy elnököt és egy titkárt. Ők voltak a csoport szóvivői. Amint ezzel is végeztünk, visszatértünk a nagy ülésterembe. Ott a szóvivők egyesével ismertették álláspontjukat, majd néhány hozzájuk intézett kérdés és azokra adott válasz után szavaztunk, hogy egyetértünk-e az adott javaslattal. Amint mindennel végeztünk, az ebéd utáni játék döntőjét láthattuk. Közülünk sajnos egyetlen ember sem volt a négy döntős csapatban, de így is élvezet volt nézni, és mivel szavazásokkal a közönséget is bevonták, valamilyen szinten mi is részesei voltunk. Mint értesültünk róla, a tanároknak is volt ilyen vetélkedő, és Kovács Zoltán tanár úr a győztes csapat tagjaként egy, az Európai Parlamentet ábrázoló éremmel lett gazdagabb.



Végezetül az iskolai csapatok képviselői az Európai Unió tagországainak zászlóival vonultak fel, meghallgattuk az Unió himnuszát, majd befejeződött a nap, és ezzel a kirándulás kötött programja is. Ezek után visszatértünk a szállásra, ahol találkoztunk a többiekkel, majd elmentünk vacsorázni.



Február 18-án délelőtt elhagytuk a szobákat. Volt némi időnk vásárolni, ezek után viszont buszra szálltunk. Útközben megálltunk Stuttgartban, a hipermodern Mercedes Múzeumban. A gyönyörű autókat élvezet volt nézni! Amint ott végeztünk, kisebb megállásokkal ugyan, de hazaértünk. Pontos idő: 2012. február 19, 05:30. Mindenki nagyon fáradt volt és hamar szét is széledtünk. A vasárnapi pihenés után pedig másnap ismét várt minket az iskolapad.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció