Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Május 02. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kóstolja végig Magyarországot!

Kóstolja végig Magyarországot!

Három éve alakult Falusi Vendégasztal Szolgáltatók Egyesülete (FVSZE), és mára országszerte kínál a turistáknak házi készítésű finomságokat, tájjellegű ebédet, szállást és szívélyes vendéglátást. Gergely Máriával, az egyesület elnökével az aktív, barátságokat építő turizmusról és Falusi Íz-lelő Túra pecsétgyűjtő nyereményjátékáról beszélgettünk a Rádió Orienten.

Ausztriában évtizedes hagyomány ez a fajta falusi vendéglátás: bemenni a helyi portára és ott együtt lenni a gazdával, együtt szedni a gyümölcsöt, bekapcsolódni munkájába, leülni az asztalához, megkóstolni hagyományos ételeit, elbeszélgetni vele. Magyarországon a 40 éves termelőszövetkezeti rendszer ezt eddig nem tette lehetővé, ám az elmúlt években megindult az ez irányú szerveződés: az FVSZE keretében Balaton déli partján, Észak -és Dél-Magyarországon, összesen 80 regisztrált szolgáltató várja a turistákat.

Az egyesület tagja lehet adószámmal rendelkező magánszemély és olyan falusi vendégasztal szolgáltató, aki kistermelői vagy szállásadói tevékenységet is folytat vagy a jövőben foglalkozni kíván ezzel. A magukat vidéki tájat kifőző bogrács logójával hirdető tagok között nem csak szállásadó és vendégasztal szolgáltatók, hanem kóstoló asztalt működtető kistermelők is vannak, akik különleges programokkal – többek között borkóstoló túrával, sajt-, lekvárkészítéssel, állatsimogatóval, szappankészítéssel – várják a látogatókat.

A FVSZE idén a legnagyobb turisztikai rendezvényen, az Utazás Kiállítás Vásáron is megjelent, ahol a vendégasztal szolgáltatás mellett a Magyar Turizmus Zrt. által is propagált Falusi Íz- lelő Pecsétgyűjtő Túra is bemutatkozott. A túra célja, hogy a városlakók kimozduljanak és elinduljanak felkeresni olyan helyszíneket, amelyeket egyébként nem vagy csak nehezen találnának meg. A füzet 30, a saját partnerek mellett gasztronómiai rendezvényeket is felsoroló programján lehet pecsétet gyűjteni. Aki az év során legalább tizenegyet összegyűjt és visszaküld az egyesület címére értékes nyeremények sorsolásán vesz részt a jövő év elején.

Ezen kívül az egyesület bekapcsolódott a Falusi Turizmus Országos Szövetsége által szervezett Vidékjáró mozgalomba is, melynek keretén belül tematikus napokat szerveznek különleges rendezvényekkel és kedvezményekkel. Az országos felhívás idén június 14-15-én Tájjellegű ételek kóstolója címmel várja az érdeklődőket. A nyár folyamán a Rétesfesztiválon, a bátyai Fokhagymafesztiválon és a szolnoki Gulyásfesztiválon is találkozhatnak a látogatók az Egyesület tagjaival.

Aki tehát szeret kirándulni, majd azt követően ínycsiklandó házias ételeket megízlelni, mintha csak vidéki nagymamájához látogatna, ebéd után pedig szívesen kvaterkázik a házigazdával, annak nincs más dolga, mint az egyesület honlapjáról bejelentkezni a kiválasztott falusi vendégasztal szolgáltatóhoz, és ha jól érzi magát, akár még meg is szállhat ott helyben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.