Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. Szeptember 20. 11:59, péntek | Helyi

Kossuth ünnep egész hétvégén

Kossuth ünnep egész hétvégén

Elkezdődött a toborzás

Egy igazi zenei csemegével, Sárik Péter és Falusi Mariann koncertjével nyílt meg csütörtök este a XVIII. Kossuth Toborzó ünnepségsorozat Cegléden. A híres jazz-zongorista, Sárik Péter a város szülötte, alma matere pedig a ceglédi Kossuth Gimnázium volt.



165 évvel ezelőtt Cegléden kezdte toborzó körútját Kossuth Lajos, erre emlékeznek a városban minden szeptemberben, több napon át tartó ünnepségsorozattal. A fesztivál megnyitóján Földi László polgármester úgy fogalmazott: ez a ceglédiek saját ünnepe, akik büszkék lehetnek rá, hogy az egyik legnagyobb államférfi kétszer is járt a városban. Az ünnep pedig azért kell, hogy az emberek odafigyeljenek egymásra, és idejük, alkalmuk legyen, hogy arról beszélgessenek, ami igazán érdekli őket.



Koncertek, gyermekprogramok és népművészeti vásár mellett számos kulturális program is kíséri a fesztivált, többek között rendhagyó tárlatvezetést tartottak a Dobmúzeumban - melyről Falusi Mariann is elismerően szólt, megjegyezve, hogy az egyedülálló gyűjteménynek hírét viszi az országban - a Duo galéria pedig a város több mint húsz helyszínén tart kiállítást. A kiállítássorozat Benkő Sándor, festőművész kiállításával nyílt meg. Szombaton huszárok és hagyományőrzők vonulnak fel és mutatkoznak be a város egyik főutcáján, és határon túli magyarok mondják el az állampolgári esküt.

A XVIII. Kossuth Toborzó rendezvénysorozattal kezdetét vette a szintén Kossuth Lajosról elnevezett emlékév is, amellyel Cegléd a várossá válásának 650 évfordulóját ünnepli. Ennek apropóján idén először meghirdették a Kossuth tortája versenyt, amelyen a városbeli pékségek és cukrászdák vehettek részt. Az édesség csak egész évben kapható gyümölcsökből, illetve olyan hozzávalókból állhat, amelyek 165évvel ezelőtt is beszerezhetők voltak. Az idei nyertes Bodó Gyula gesztenyés piskótás, körtés tortája lett. A receptet - az ország tortájáéhoz hasonlóan - közkinccsé teszik.

>>> XVIII. Kossuth Toborzó PROGRAM

szöveg: Szokolai Attila

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció