Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Február 28. 12:44, csütörtök | Helyi
Forrás: Ceglédi Hírmondó 2019. február 21. XXX. évfolyam 4. szám

Kórház a város szélén - Költözik a járóbetegrendelő és a tüdőgondozó

Kórház a város szélén - Költözik a járóbetegrendelő és a tüdőgondozó

A városunk legnagyobb munkáltatója a Ceglédi Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet, amelynek mintegy ezer fő dolgozójára (amiből 180 fő az orvosok száma) óriási feladat hárul a Dél-Pest megyei betegellátásban.

Amit jól mutatnak a 2018. évi esetszámaik: az aktív és krónikus ellátásban felvett 24.825 fő és a járóbetegként ellátott 502.173 eset. Az intézmény vezetése minden lehetőséget kihasznál a költséghatékony üzemeltetés érdekében és azért, hogy minél több fejlesztési pályázatban tudjanak részt venni. A múlt évi, illetve a közeljövőben várható fejlesztéseikről és a beruházásaikat is részben befolyásoló adósságkezelési helyzetükről kértem tájékoztatást dr. Pusztai Dezső főigazgatótól.

-Tavaly a VEKOP-6.3.5 pályázati keretből sikerült megszereznünk 32 millió forintot, amit betegbiztonsági célokra fordítottunk. Ez alatt azt kell érteni, hogy az elnyert pénzügyi keretet az úgynevezett kórházi fertőzések elkerülésére használtuk fel. Kórházhigiénés eszközöket vásároltunk például kézfertőtlenítő szereket, azok adagolóját az egész kórház területén történő elhelyezési célzattal, valamint kézhigéné ellenőrzését végző készüléket.

A gazdaságos üzemeltetést szolgáló geotermikus energia hasznosításának megvalósítása érdekében elkészített tervekre szintén 32 millió forintot kaptunk. A teljes beruházás finanszírozására 220 millió forintra lesz szükségünk, ami tartalmazza a termálkút megfúrását és a gépészeti berendezéseket. Első lépcsőben ki szeretnénk váltani közvetett módon a gázfűtést a régi épületekben. Az új épületekben pedig remélhetőleg már közvetlenül és nem a kazán közbeiktatásával fogjuk hasznosítani a termálvizet.

Az Egészséges Budapest Program (EBP) 6-8 éves ütemezése már magába foglalja eme fejlesztési elgondolásainkat. Minden tervvel és engedéllyel rendelkezünk a geotermikus energia programunk megvalósításához. A minap írtuk meg a levelet a geotermikus programhoz szükséges kétszázhúsz millió forint felszabadítását kérve.

EBP keretein belül valósul majd meg a járóbeteg rendelés és a tüdőgondozó részére egy új épülettömb építése. A két épület az elgondolásaink szerint kiköltözik a Törteli útra, s a kórháznak a LIDL áruházzal szemben lévő telekhatárára kerül, a régi véradó és a környékén lévő kiszolgáló épületek helyére. Ugyanis kormánydöntés van az EBP-n belül a 2,2 milliárdos járóbeteg fejlesztési projekt megvalósítására, melyből a Pest megyei kompenzációs alap 474 millió forintot biztosít, amit járóbeteg ellátás fejlesztéseire kell fordítani. A tervcsomag elkészítőjét pályázat útján választotta ki a Fenntartó. A tervezési munkával várhatóan tavaszra elkészülnek. Minden bizonnyal sokakat érdekel a kiürítésre váró két épület további sorsa. Az ingatlanok a Magyar Állam tulajdonában vannak, annak csak a kezelői jogát gyakorolja az intézményünk. Amennyiben olyan központi döntés születik, hogy azokat a város kapja meg további hasznosításra, akkor természetesen nekik fogjuk átadni az épületeket.

A rendelőintézetben lévő szakrendelőink és a tüdőgondozó várhatóan egy-két éven belül egy új háromszintes modern épületbe költözik. A jelenlegi rendelő udvarán lévő ebédlő épületében marad a laboratórium vérvételi helye. Továbbá oda költözik az Egészségfejlesztési Iroda (EFI) kis csapata. Az irodák kialakítása már meg is történt.

Az EFI szintén egy sikeres pályázatunknak köszönheti a létrejöttét. Ők nemrégiben kezdték meg a munkájukat. A működtetésükhöz sikerült két évre kilencvenmillió forinthoz jutnunk, szintén egy sikeres pályázatnak köszönhetően. A kórház ápolási igazgatójának az irányításával végzik munkájukat és természetesen valamennyien a kórház állományába tartoznak. Az EFI célja nem a gyógyítás, hanem a megelőzés, vagyis az, hogy ne legyenek az emberek betegek. Egészségmegőrzést, egészségfejlesztést szolgáló programokban vesznek részt, közösségi szolgáltatást nyújtanak a teljes lakosság részére, iskolák, civil szervezetek, egyházak bevonásával. Fontos információ, hogy a két esztendő leteltével is folytani tudják a működésüket, ugyanis a későbbiekbe a NEAK vállalja a költségeik biztosítását.

Az elmúlt évek gyakorlatát követve idén is folyamatosan figyeljük az egészségügyi intézmények fejlesztésére, munkájának korszerűsítésére kiírt pályázatokat: egyetlen lehetőséget sem szeretnénk most sem kihagyni!

A kérdés második felére vonatkozóan elmondhatom, hogy minden lehetőséget megragadunk az ésszerű és takarékos gazdálkodás érdekében, a számunkra biztosított költségvetési keret lehetőségein belül. Gazdálkodási mutatóink az országos átlagnak megfelelőek. Ez annál is inkább fontos, mert csak stabil gazdálkodással tudunk különféle beruházásokat megvalósítani, mert azok során minden esetben felmerülnek bennünket is terhelő költségek. Továbbá a természetes fluktuációból eredő költségnövekedés és a minimálbér és a garantált bérminimum növekedésének egy része is a mi büdzsénket terheli. Adósságaink szintjét sikerült a NEAK bevételünk 7 százaléka alatt tartani.

Jó évet kezdtünk, jószerével adósságmentesen, mert az állam 512 millió forint konszolidációs támogatást biztosított számunkra, amiből gyakorlatilag kiegyenlítettük a szállítói tartozásainkat. Ennek köszönhetően bizakodva nézhetünk az idei feladataink elé - tájékoztatott dr. Pusztai Dezső főigazgató.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció