Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Szeptember 30. 18:44, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Költségvetés - Tízmilliárd forint a választásokra, hatmilliárd a kampányköltségekre

Költségvetés - Tízmilliárd forint a választásokra, hatmilliárd a kampányköltségekre

Tízmilliárd forintot különítene el a kormány a jövő évi választások előkészítésére a költségvetésben, a pártok és a jelöltek kampányköltségeire pedig hatmilliárdot.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn nyújtotta be a 2014-es költségvetési törvényjavaslatot a parlamentnek.
E szerint a pártok és alapítványaik támogatása nem változik az ideihez képest: jövőre ismét 3,8 milliárd forintot kapnak. A Fidesz továbbra is hozzávetőleg egymilliárd, az MSZP 521, a Jobbik 448, az LMP 249, a KDNP pedig 233 millió forinthoz juthat hozzá (a parlamenten kívüli MDF 43 millió forintra számíthat), és változatlan marad a pártalapítványok összesen 1 milliárd 260 millió forint juttatása is.
Az Országgyűlés júniusban szabályozta újra a parlamenti választási kampány finanszírozását. Ennek értelmében az állam a jövő évi választások előtt az egyéni képviselőjelölteket és a listát állító pártokat is támogatja majd: az előbbieket egymillió forinttal, a pártokat pedig - ha minden egyéni körzetben állítanak jelöltet - ezen felül maximum 600 millióval.
A költségvetési javaslat erre a célra összesen 6 milliárd forintot irányoz elő.
A szabályozás szerint a jelölteknek az államkincstár egy kártyát ad kampányköltségeik fedezetére, amelyről készpénzt nem vehetnek fel, és csak számla ellenében juthatnak hozzá pénzhez. A kiadásokkal az eredmény jogerőre emelkedése után 15 napon belül el kell számolniuk, ezt a kincstár ellenőrzi. Aki nem vagy nem megfelelően nem számol el, az a felvett támogatás legfeljebb kétszeresét köteles visszafizetni. Annak a jelöltnek, aki nem kapta meg a szavazatok legalább 2 százalékát, vissza kell fizetnie a felvett állami támogatást.
A minden választókerületben jelöltet állító pártok 597 millió forint kampánytámogatásra jogosultak. A legalább 80 egyéni körzetben jelöltet állítók 448, a választókerületek felében induló pártok 299, míg a körzetek negyedében egyéni jelöltet állító pártok 149 millió forintot kapnak. A közös listát állító pártok egynek számítanak, a támogatás elosztásáról nekik kell megállapodniuk.
A költségvetési törvényjavaslat a Nemzeti Választási Irodának 11,5 milliárd forintot biztosít, ebből tízmilliárdot szánnak a 2014-es választások (az országgyűlési, az európai parlamenti és az önkormányzati választás) előkészítésére.
A választási iroda hatáskörébe tartoznak egyebek mellett a választások előkészítésével és lebonyolításával kapcsolatos szervezési feladatok, a választópolgárok, jelöltek és jelölőszervezetek tájékoztatása, a választási bizottságok működési feltételeinek biztosítása és a választási honlap működtetése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben