Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Május 03. 17:09, csütörtök | Helyi
Forrás: infoCegléd

Kolbászmustra

Kolbászmustra

Tavaszi Kolbász Kóstoló és Minősítő Verseny

Ha valami igazán hungaricumnak számít, akkor az, az ízletes magyar házikolbász. Nem nagyon van (vagy ha mégis, jól elbujdosik) olyan valamire való magyar ember, aki ne szeretné a fűszeres házikolbász mindent elsöprő ízét. „Ahány ház, annyi szokás” szokták mondani, s ez a kolbászok esetében különösen igaz. Minden tájegységnek, sőt minden családnak megvan a maga jól bevált receptje, fűszerezési összetétele.

Bár e szép tradíció egyre inkább kihalófélben van, az Alföldön különösen nagy hagyománya van a házi disznótoroknak.

Köztudott, hogy Cegléden is többen készítenek házikolbászt, ezért Imregi Tibor és Családi Vendéglője a hagyományok és a hazai ízek megőrzése céljából idén is megrendezte kóstolóval egybekötött versenyét, ahol kizárólag házi készítésű kolbászok és szalámik mérték össze ízüket és erejüket. Az idén 7. alkalommal megrendezett „Tavaszi Kolbász Kóstoló és Minősítő Versenyre” évről évre egyre többen jelentkeznek.

A verseny népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a két hete megrendezett versenyre közel 40 nevezés érkezett. A csapatok magabiztosan indulat neki a megmérettetésnek, hogy összemérjék sütnivalójukat. Mindenkinek volt egy biztos receptje, egy már kitapasztalt, jól működő módszere az ízek előcsalogatására. Az elkészült kolbászokat és szalámikat a hentes szakmából jól ismert Holló László és Ecseri László szakértő zsűri párosa bírált el, s az ő döntésük alapján született meg a végeredmény is. Harmadik helyezett, és egyben a kóstolójegyek pontszámai alapján közönségdíjas is lett Pálinkás Miklós remeke. A második helyezést Józsa Zoltán kapta. Az első helyet pedig idén második alkalommal Kunszt Mihály hagyományos szalámija érdemelte ki.

Kérdésünkre Kunszt Mihály, a díjnyertes szalámi készítője elmondta, hogy családjukban is nagy hagyománya van a kolbász és szalámi készítésnek, s ezt a hagyományt nagy szeretettel ápolják is. Mostani első helyezést elért szalámija készítése során apósa régi családi receptjét használta. A jó szalámi titkaként pedig még elárulta, hogy nagyon fontos a kellő odafigyelés, a szellős, hűvös tároló hely megválasztása valamint a minőségi alapanyagok használata. A kétszeres nyertes a természetes kuláré vastagbélre esküszik és úgy tartja, hogy igazán jó szalámi legalább 2-3 mázsás, lehetőleg szabadon tartott, nem tápon nevelkedet malacból készíthető.

A kóstolón természetesen senki nem maradt éhen. A színvonalas és jó hangulatú rendezvényt egy svéd asztalos vacsora zárta, ahol a résztvevők kötetlen keretek között vitathatták meg tapasztalataikat.

A lelkesedés láttán biztosak lehetünk benne, hogy a szervező Imregi Családi Vendéglő jövőre újabb gasztronómiai íz-élménnyel gazdagítja majd a környék életét.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció