Városlista
2020. szeptember 27, vasárnap - Adalbert

Hírek

2012. Május 11. 14:01, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress

Kockázatot jelent a brit gazdaságra az euroválság

Kockázatot jelent a brit gazdaságra az euroválság

Az angol központi bank tegnapi ülésén változatlanul 0,50 százalékos rekord alacsony szinten tartotta az irányadó rátát, s a 325 milliárd fontos kötvényvásárlási programján sem változtatott.

Az angol font erre eleinte erősödni kezdett az amerikai dollárral és az euróval szemben is, ám az előbbivel szemben vissza is korrigált.

Jövő héten a befektetők kíváncsian várják a BoE inflációs jelentését, amely visszaeső gazdasági teljesítményről, alacsonyabb inflációs pályáról, és újabb likviditásnövelés eshetőségéről szólhat. Mivel a tegnapi kamatdöntő ülésen közleményt nem adott ki a monetáris tanács, így nem tudni azt még, hogy nőtt-e a monetáris tanácsban a likviditásnövelést támogatók száma, vagy sem. A májusi kamatdöntési jegyzőkönyvre is kíváncsi a piac. A BoE dilemmája továbbra is az, hogy erősödő inflációs nyomás és csökkenő gazdasági növekedés között kell egyensúlyozni. A brit költségvetési megszorítások, a csökkenő lakásárak, a 16 éves csúcson lévő munkanélküliség, a csökkenő GDP, a hanyatló fogyasztói bizalom, mind arra utalnak, hogy célszerűbb alacsonyabb GDP-növekedéssel kalkulálni az előttünk álló negyedévekre - írják a Quaestor elemzői.

A brit monetáris tanács kiemelte, hogy a gazdasági pályára az euróválság továbbra is kockázatot jelent, amely most újfent kiújult. Piaci várakozások szerint napirendre kerülhet egy 50 milliárd fontos újabb kötvényvásárlási program, még úgy is, ha az infláció az idei év hátralévő részében a 3 százalékos jegybanki tűréshatár felett maradhat, de jövőre valóban elérhető közelségbe kerül a 2 százalékos árstabilitási célérték.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 27. 11:47, vasárnap | Külföld

A fertőzöttek száma 32,75 millió, a halálos áldozatoké 993 ezer a világon

A világon 32 749 934 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 992 991, a gyógyultaké pedig 22 615 767 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnap reggeli adatai szerint.

2020. Szeptember 27. 09:00, vasárnap | Külföld

Lengyelország 2049 végéig bezárná az összes kőszénbányáját

Lengyelország 2049 végéig bezárná az összes kőszénbányáját, a bányákban dolgozó vájároknak nyugdíjukig biztosítják jelenlegi foglalkozásuk folytatását

2020. Szeptember 27. 05:00, vasárnap | Külföld

Ismét túllépte az aktív fertőzöttek száma a gyógyultakét Szlovákiában

Szlovákiában már csaknem egy hete minden nap új rekordot dönt a Covid-19 vírusfertőzéssel újonnan regisztrált személyek száma, pénteken több hónap után ismét túllépte az aktív fertőzöttek száma a már meggyógyultakét

2020. Szeptember 26. 16:06, szombat | Külföld

A brit királyi ház pénzügyeit sem kíméli a járvány

A brit királyi család pénzügyeit sem kíméli a koronavírus-járvány.