Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2014. Április 16. 15:27, szerda | Helyi

Kóbor kutyák Cegléden

Kóbor kutyák Cegléden

A megelőzés a legjobb megoldás!

A Ceglédi Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskolájának 4 tanulója bejutott egy országos versenyre,ami a Polgár az Európai demokráciában OTV. A project feladat egy helyi probléma feltárása. Emiatt ők az állatmenhelyet keresték fel, ahol több problémáról beszámoltak nekik, ami ugymondd a lakósság hibája és emiatt van nagyon sok állat az utcán. Ehhez kapcsolódon írták az alábbi cikket.

Az állattartás felelősségekkel jár. A szülők mindig ezt hangoztatják, ha gyermekük valamilyen állatot szeretne otthonra. Ezt a mindennapok során is szem előtt kell tartani!

A probléma sokrétű, de ha tisztában van az ember velük és a lehetséges megoldásokkal, könnyen lecsökkenthetjük a gazdátlanul kóborló kutyák számát és magunk is a szürke hétköznapok hősévé válhatunk egy-egy szőrgombóc szemében.

Egy kis elővigyázatosság sosem árt.

A kutyatartók egy része nem rendelkezik megfelelő kerítéssel. A kutyusnak nem okoz problémát megszökni. A gazdik nem ismerik fel a baj mértékét, mivel először az eb csak az utcasarokig kóborol el, majd visszajön. De ki tudja, legközelebb meddig merészkedik és visszatalál-e? Ellenőrizze rendszeresen a kerítést, és ne hagyja nyitva a kaput! Ha már megtörtént a baj, elveszett a kiskedvenc, a gazdák nem elég kitartóak, nem keresik megfelelő ideig a kutyusukat. Úgy gondolják, hogy visszatalál majd, de ez nem biztos. Ne adja fel olyan könnyen a reményt, az állat számít Önre!

Vannak jó szándékú emberek, akik, behozzák a kóborló kutyákat a menhelyre. Ezzel nem mindig tesznek jót, mivel így elveszik tőle az esélyt, hogy hazataláljon, vagy a gazda ráleljen. A gazdik feladata lenne, hogy miután elveszett a kutyus, megfelelő ideig keressék az ebet és a menhelyeket is meglátogassák. Az utóbbi sokszor elmarad, így lehet, soha nem találnak egymásra újra. Volt olyan eset, amikor 4 év után találta meg a gazdi az eltűnt kutyáját a menhelyen, a weboldalon található képek segítségével. A ceglédi állatmenhely is rendelkezik facebook oldallal, és weboldallal egyaránt. Rendszeresen töltenek fel képeket a talált kutyákról, és ellenőrzik, hogy a kutyában van-e micro-chip. A chip megkönnyíti, hogy az állat visszakerüljön a gazdájához. Figyeljen rá, hogy a chip-et regisztrálják, és elérhetőséget is adjanak meg hozzá, mert csak így lehetséges a kapcsolatfelvétel! A hiányos regisztráció miatt sok állat marad gazdátlanul.

Sokszor találkozunk olyan problémával, mikor a nem kívánt kiskutyákat, amiket nem tudnak senkinek sem elajándékozni, kitesznek egy dobozban valahová, sorsukra hagyják őket. Ez az embertelenséget tükrözi. Előzze meg ivartalanítással az ilyen helyzeteket! A ivartalanításnak vannak költségei, de ha szeretjük a kedvencünket, és van bennünk emberség, akkor meg tudjuk ezt az áldozatot hozni. Keresse fel nőstény kutyusával a helyi állatorvost!

Nem lehet minden felelősséget áthárítani az állatmenhelyre, mert a befogadóképessége véges. Előzzük meg a problémákat!

PINK csapat
(Korpácsi Dorottya,Kogler Dorina, Veres Viktória, Galambos Edit)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció