Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. November 16. 19:01, péntek | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Kiváló a magyar hal minősége

Kiváló a magyar hal minősége

Kiváló a Magyarországon termelt, kifogható és elfogyasztható halak minősége a sajtóban sugalmazott álláspontoktól eltérően

– közölte Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) elnöke pénteken az MTI-vel. Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy a sajtóban több cikk címe tévesen azt sugallta, hogy Magyarország természetes vizeinek minősége nem megfelelő, és az ott nevelt halak húsa növényvédő szereket és gyógyszermaradványokat tartalmaz.

Kiemelte, hogy a Szent István Egyetem (SZIE) által megrendelt HappyFish projekt keretében végzett vizsgálatot a laboratorium.hu jelentette meg. A projekt célja a minőségi halhús kritériumainak leírása, a halhús minőségét befolyásoló anyagok meghatározása volt tótól az asztalig. A vizsgálat eredményeként megállapították, hogy szermaradvány a vizekben, a halak húsában csak elenyésző mennyiségben található, és bár nincs határérték meghatározva a halakra, a nem vízi állatoknál kimutatható szermaradványok egészségügyi határértékét nem éri el.

Szűcs Lajos szerint a SZIE a kutatással arra próbált rávilágítani, hogy előnyös lenne egy olyan határérték-táblázat elkészítése, amely alapján megállapítható lenne, hogy bizonyos mennyiségű szermaradvány a halakban tényleg ártalmas-e az egészségre.

Megjegyezte, hogy más, nem vízi állatokban kimutatható szermaradványok nagysága akár tízszeres is lehet, és még az sincs egészségi határértéket elérő nagyságrendben.

Címkék: hal, magyar hal, minőség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.