Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2017. Augusztus 21. 10:06, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Kisebb a búzatermés a tavalyinál, de belföldre lesz elég

Kisebb a búzatermés a tavalyinál, de belföldre lesz elég

A tavalyi rekordtermésnél az idén kevesebb, 5 millió tonna őszi búza került a magtárakba, de így is lesz elegendő a belföldi ellátásra, sőt még exportra is jut, mintegy 2,3 millió tonna

- mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnökségi szóvivője hétfőn az M1 aktuális csatorna reggeli hírfolyamában.

Süle Katalin közölte: a búza minősége térségenként változó volt, összességében azonban nagyon jónak mondható. Az ország nyugati részében volt olyan terület, ahol a búza 60-75 százaléka is malmi minőségű volt, de az alföldi régiókban a búza csak takarmányminőségű lett a szárazság miatt.

Beszélt arról is, kormányzati célkitűzés, hogy minél több étkezési minőségű búza teremjen Magyarországon, mert a magyar gabona nemcsak GMO-mentes, hanem uniós és világszinten is kiváló minőségű, ezért nagyon jól eladható. A takarmánybúza felhasználásához megfelelő állatlétszámra is szükség van, egyensúlyi arányt kell teremteni a két minőség között.

Süle Katalin szerint az idén a kukorica termésátlaga hektáronként 7 tonna lehet átlagosan, de pontos becslét csak később lehet adni, mert - mint mondta - "a betakarításig még a kukorica sokat kinn alszik a szántóföldön". Jelezte azt is, hogy a jó terméshez, még csapadékra lenne szükség.

Címkék: búza, termés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére