Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2011. Június 17. 16:14, péntek | Helyi
Forrás: InfoCegléd

Kínos leégés

Kínos leégés

A tegnapi magas UV sugárzás ellenére kevesen tudtak ellenállni a csalogató, ámde káros napsugaraknak.

Mint általában mindent, a napsütötte bőrszint is minél gyorsabban szeretnénk elérni, és ennek érdekében hajlamosak vagyunk még bőrünk egészségét is kockáztatni. Egy-egy ilyen felelőtlen napozásnak igencsak „égő” végeredménye is lehet, de mit tehetünk ha már megtörtént a baj?

Bizony kellemetlen lehet szembesülni a kínos és fájó végeredménnyel, amikor még a mozgás is fáj, a lefekvésre pedig még gondolni sem tudunk. Mielőtt azonnal a patikába rohannánk segítségért, érdemes szétnézni otthon is hátha találunk valami hasznos gyógymódot problémánkra. Sokan nem tudják, de néhány egyszerű házi praktika is enyhítheti fájdalmunkat. Összegyűjtöttünk néhány természetes, hűsítő gyógymódot, ami segíthet a bajban.

Hűsítő pakolások

A bőr regenerálása fontos leégés esetén. Ezt megfelelő tejtermékekkel is megoldhatjuk, ahogy azt nagyanyáink is tették. Főként az arcon a natúr joghurt jó megoldás a húzódó és égő bőr nyugtatására. A benne lévő természetes anyagok a bőrbe jutva elősegítik a regenerálódást és felgyorsítják a folyamatot. Testünk többi részére készíthetünk nyugtató fürdőt, egy liter meleg tej néhány kanál mézzel elvegyítve a fürdővízben szintén hatásos lehet. A tejföl is ismert bőrégés csillapító, de magas zsírtartalma miatt kevésbé ajánlott.

Nyugtató eper

Kevésbé ismert módszer a leégett terület nyugtatására az epres pakolás. Az erősen megégett bőrt eperszeletekkel kell borítani, majd 5-7 percig állni hagyni, amíg az eper nedve és a benne lévő vitaminok be nem szívódnak a bőrön át. Szintén hatásos, ha natúr joghurtba vágott eperrel takarjuk be a kényes részeket.

A tea ereje

A fekete tea a benne lévő összetevőknek köszönhetően bőrbe jutva elősegíti a megégett terület gyógyulását. A teát elkészítése után meg kell várni, amíg teljesen kihűl, majd egy vattapamacs vagy más alkalmatosság segítségével, óvatosan átkenegethetjük vele a leégett bőrfelületet.

Aloe vera

A növény számos bajra jelent gyógyírt a benne rejlő számtalan vitamin és ásványi anyagnak köszönhetően. A napégés okozat fájdalom enyhítésére szintén kiváló a növényből kivont folyadék a bőrre kenve. Ha saját aloe vera növényünk van, elegendő a félbetört levelével bekenni az érzékeny területet. Amennyiben nincs növényünk, drogériákban és gyógyszertárakban több termék közül válogathatunk.

Ecetes borogatás

Egy kisebb ruhadarabot ecettel (sima vagy almaecet) átitatva tegyünk a leégett bőrre. A nagyobb felületek kezelésére az ecetet egy spry-s flakonba töltve könnyebben felvihetjük azt testünkre. Kellemesen hűsítő és bőrnyugtató hatása miatt csökkenti a fájdalmat és a gyulladást, így már néhány óra alatt érezhetően javulni fog a bőr állapota.

Az otthoni praktikák és a természetes megoldások ellenére is orvoshoz kell fordulni, ha a leégés különösen súlyos. Ennek jelei a hólyagosodás, láz, fejfájás, esetekben hasmenés vagy hányinger.

Firkata

Címkék: FirKata

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció