Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Június 26. 15:29, kedd | Belföld
Forrás: mti - fotóillusztráció: pixabay

Kilenc lövedéket találtak négy fegyverből a mezőnagymihályi gólyában

Kilenc lövedéket találtak négy fegyverből a mezőnagymihályi gólyában

Kilenc lövedéket találtak annak a gólyának a testében, amelyet vélhetően a fészkében lőttek meg ismeretlenek négy különböző kaliberű fegyverrel Mezőnagymihály térségében

- tájékoztatta a hortobágyi madárkórház vezető főorvosa kedden az MTI-t.

Déri János elmondta: maguk is megdöbbentek, amikor a röntgenképen meglátták a gólya testében a különféle méretű szoknyás légpuskalövedékeket, illetve az egyenlőre beazonosíthatatlan kaliberű, gömb alakú, vélhetően légpisztolygolyókat.

A szoknyás lövedék azért is veszélyes, mert a saját térfogatánál jóval nagyobb toll- és más szennyeződést visz be a madár testébe, ami komoly gyulladáshoz, esetleges fertőzéshez vezet - magyarázta a főorvos hozzátéve, hogy eddig egy lövedéket távolítottak el a gólya testéből, várhatóan még kettőt kell kivenni, a többinél jó esély van arra, hogy betokozódik, s az egyébként jelenleg is lábon járó, de repülni még nem tudó madár néhány hét múlva elhagyhatja a madárkórházat.

A főorvos szerint a gólyát alulról érték a lövések, valószínűleg a fészekben, miközben a tojásokat, vagy a fiókákat védte.

Déri János arról is tájékoztatott, hogy az eset kapcsán bűnszövetkezetben elkövetett állatkínzás, orvvadászat és természetkárosítás bűncselekmény elkövetése miatt a Madárkórház Alapítvány feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen. A fehér gólya fokozottan védett faj, eszmei értéke 100 ezer forint.

Az idén eddig 30-40 gólyát kezeltek a hortobágyi madárkórházban, de a "szezon" csak két hét múlva kezdődik, amikor a kisgólyák kirepülnek a fészekből, s különféle balesetek, például áramütés miatt kell ellátni őket. A gyógykezelésre szoruló fiatal gólyák száma az elmúlt évek tapasztalatai alapján ilyenkor a százat is meghaladja - jelezte Déri János.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során